Wat is herfinanciering?

Herfinanciering is het opnieuw afsluiten van een lopende lening met het doel de financieringsstructuur te verbeteren of de -kosten te verlagen. Als je overwaarde hebt op een pand of wanneer je een lening hebt met oude, onvoordelige rentekosten bijvoorbeeld. Zo kan herfinanciering interessant zijn in een situatie met veel verschillende schuldeisers. Door middel van herfinanciering wordt er dan een nieuwe financiering afgesloten waarmee verschillende schulden in een keer afbetaald kunnen worden.

Voorbeelden van herfinanciering

Herfinanciering en de werking ervan is eigenlijk het beste uit te leggen aan de hand van voorbeelden.

Voorbeeld 1: Stel, je hebt een beleggingspand met een waarde van €350.000. De hypotheekschuld is €150.000. Je hebt dan een overwaarde van €200.000 op dat pand. Je zou er dan voor kunnen kiezen om deze overwaarde (of in de praktijk vaak 80% van de overwaarde) opnieuw te financieren, zodat het geld vrijkomt en je het kunt uitgeven of opnieuw kunt investeren.

Voorbeeld 2: Stel, je hebt een lopende lening van €50.000 tegen een rentepercentage van 8%, maar huidige leningen worden verstrekt tegen zo’n 5,5% rente. Dan kan het voordeliger zijn om de lening te herfinancieren – in dit geval ook wel ‘oversluiten’ genoemd – om zo je lasten te verlagen. Vaak gaat dit wel gepaard met een boeteclausule, dus dat moet meegerekend worden in de berekening van het voordeel.

Het nut van herfinanciering

Zoals je in de voorbeelden hierboven ziet, dit het nut van herfinanciering vaak in het vrijmaken van geld of in het verlagen van de kosten. Het geld dat door middel van herfinanciering vrijgemaakt wordt kan dan weer bijdragen in de bedrijfsvoering – denk aan het inkopen van nieuwe voorraad of het afbetalen van lopende schulden.

Herfinanciering als onderdeel van treasury

Herfinanciering binnen bedrijven is onderdeel van het grotere geheel genaamd treasury management. Dit zijn alle activiteiten binnen een bedrijf die te maken hebben met de schatkist van het bedrijf. Hieronder valt ook cashmanagement, waaronder het waarborgen van de liquiditeit en de cashflow valt.

Treasury bij Bluefin

Bij Bluefin verzorgen we alles omtrent het aanstellen van de juiste finance mensen bij organisaties die daar naar op zoek zijn. Het bekijken van de mogelijkheden met betrekking tot herfinanciering is een taak die binnen het takenpakket valt van veel vacatures die bij Bluefin voorbijkomen. Denk hierbij aan functies als Treasury Manager, Treasury Controller, Treasury Analyst, maar ook Credit Manager, Risk Manager en Risk Analyst.

Maar bij Bluefin kijken we niet alleen of cv’s bij bepaalde functies passen. Wij hebben we oog voor de persoon achter het cv en of diens karaktereigenschappen en competenties passen bij de cultuur en het karakter van de organisatie. Daarin blinken we bij Bluefin uit.

Aan de slag binnen treasury via Bluefin

Heb je een finance achtergrond en ben je geïnteresseerd in aspecten als herfinanciering en wat dit voor bedrijven kan betekenen? Dan kunnen wij je wellicht helpen. Of je nu als zzp’er, freelancer of in een vaste aanstelling aan de slag wil als bijvoorbeeld Treasury Manager of Credit Manager, met ons grote netwerk aan bedrijven die op zoek zijn naar financieel personeel, kunnen wij je ongetwijfeld helpen. Met Bluefin heb je always a good catch!

Neem contact met ons op en kom erachter of wij een good catch voor jou kunnen vinden.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!