Kunnen we je helpen?

Bekijk al onze veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op jouw vragen.

Wat is een Financieel Analist?

Een Financieel Analist bestudeert de financiële situatie van een bedrijf en onderzoekt welke gevolgen veranderingen in de organisatie of de maatschappij hebben voor de financiële positie. Op basis van analyses helpt de Financieel Analist het management met het uitzetten van de financieel-economische koers.

Wat doet een Financieel Analist?

Een Financieel Analist bestudeert de financiële situatie van een bedrijf en houdt zich bezig met de financieel-economische gevolgen van zowel interne beleidsaanpassingen als externe invloeden vanuit de omgeving van het bedrijf. Je rekent financiële scenario’s door, maakt risicoanalyses, houdt rentestijgingen en wat dat voor gevolgen kan hebben in de gaten en je ondersteunt de boekhouder of controller bij het opstellen van de kwartaal- en jaarcijfers.

Een goede Financieel Analist is daarom zowel economisch, als bedrijfskundig en financieel onderlegd en heeft daar dan ook de opleiding voor gedaan.

Hoe word je Financieel Analist?

Als je Financieel Analist wilt worden moet je een Hbo of Wo-opleiding in de richting van Bedrijfseconomie volgen. Ook moet je een aantal jaar werkervaring opdoen in de financiële sector voordat je aan de slag kan als Financieel Analist.

Hoeveel verdien je als Financieel Analist?

Het startsalaris van en Financieel Analist bedraagt meestal tussen de €2.554 en €3.459 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de €3.049 en €4.240 per maand bij een werkweek van 38 uur.

Wat is het salaris van een Financieel Administratief Medewerker?

Als fulltime Financieel Administratief Medewerker verdien gemiddeld €2.321 euro bruto per maand bij een werkweek van 40 uur. Per jaar is dat €27.852 euro bruto.

Wat doe je als Financieel Manager?

Als Financial Manager is het je taak om het financiële team aan te sturen, om de financiële administratie op een betrouwbare en volledige manier vast te leggen en om op basis daarvan ook rapportages te maken voor het management of de directie. Een Financial Manager wordt soms ook wel ‘hoofd administratie’ genoemd, vaak afhankelijk van de omvang van een bedrijf en de taakomschrijving van de functie.

Wat verdien je als Financieel Manager?

Een Financieel Manager in Nederland verdient gemiddeld tussen de €4.070 en €5.505 bruto per maand. Dit is is gebaseerd op gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.

Wat doet een Assistent Controller?

Als Assistent Controller help je de Controller en het Management met de administratieve en controlerende werkzaamheden. Ook help je bij het uitzetten van de financiële koers van een organisatie. Hoewel de functie van Assistent Controller binnen de functiegroepen finance en zakelijke dienstverlening valt, komt deze natuurlijk in vrijwel alle branches voor.

Wat verdient een Assistent Controller?

Als fulltime Assistent Controller ga je gemiddeld tussen de €2.622 en €2.910 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat €35.850 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt.

Wat doet een Business Controller?

Een Business Controller (BC) voorziet de directie van de juiste financiële informatie en geeft adviezen op basis van die informatie. Je bereidt met diezelfde directie het strategische beleid voor en vertaalt dat beleid naar concretere zaken. Daarbij kun je denken aan het ontwerpen van organisatiestructuren, het invoeren van administratieve systemen en het ontwikkelen van bepaalde werkwijzen en procedures. Hierbij ligt de nadruk op het behalen van bedrijfsdoelen en het waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf voor de lange termijn.

Wat zijn de taken van een Business Controller?

Als Business Controller houd je je bezig met onder andere de volgende taken:

 • Je helpt met het bepalen van de strategie van het bedrijf.
 • Je vertaalt de strategie naar concrete controleerbare doelstellingen.
 • Je signaleert trends en doet aanbevelingen op basis van die trends.
 • Je analyseert de financiën en rapporteert afwijkingen ten opzichte van forecasts.
 • Je initieert verbeterprocessen op basis van financiële analyses.
 • Je onderhoudt uiteenlopende contacten met onder anderen het management, accountants en andere stakeholders.

Als Junior Business Controller houd je je over het algemeen iets minder bezig met strategiebepaling en sta je vaak onder supervisie van een andere Business Controller.

Wat verdient een Business Controller?

Een Business Controller verdient gemiddeld tussen de €3.890 en €5.265 bruto per maand in Nederland.

Het verschil tussen Financial Controller en Business Controller?

De Financial Controller houdt zich bezig met de financiën, de Business Controller neemt aan de hand van de financiën beslissingen voor verbeteringen en besparingen binnen het bedrijf. Financial Controllers zijn vaak bezig met het opstellen van financiële documenten.

Wat is Treasury?

Treasury staat voor het beheren van de 'treasures', de geldzaken en het geld van de onderneming. Hoeveel geld gaat er in het bedrijf om? Hoe lopen de geldstromen (de cashflow) van klanten en naar leveranciers? Hoe is de liquiditeit van het bedrijf? Zijn er mogelijkheden tot herfinanciering van bepaalde activa? Allemaal vragen waar een Treasury Manager het antwoord op weet.

Wat is Treasury Management?

Treasury Management is eigenlijk het beheer van de geldzaken van een bedrijf. Zorgen dat er voldoende geld in de laden zit om altijd aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen noemen we liquiditeit. Inzicht hebben in én het managen van de geldstromen heet Cashflow Management.

Wat doet een Treasury Manager?

Als Treasury Manager ben je dus beheerder van de geldzaken van een onderneming. Een Treasury Manager heeft de volgende concrete taken:

 • Het managen van de cashflow.
 • Het opvolgen van investeringen.
 • Het beoordelen of herfinanciering nodig en mogelijk is.
 • Het optimaliseren van het debiteurenbeleid.
 • Het toezicht houden op krediet.
 • Het waarborgen van de liquiditeit.
 • Het waarborgen van de solvabiliteit.

Wat doet een Treasury Specialist?

Een Treasury Specialist weet alles van het reilen en zeilen van de geldzaken van het bedrijf. Zo werkt een Treasury Specialist veel met de liquiditeit en de cashflow van een bedrijf en met de mogelijkheden om investeringen om te zetten in cash. Daarnaast houdt diegene zich bezig met het monitoren van de aan- en verkoop van investeringen, het evalueren van financiële gegevens en het doen van aanbevelingen over manieren waarop het bedrijf geld kan besparen om zijn financiële doelen te bereiken. Eigenlijk heeft alles wat de Treasury Specialist doet op een of andere manier met geld te maken.

Wat is interim?

Interim is het tijdelijk vervullen van een bepaalde functie binnen een organisatie. In de meeste gevallen gaat een werknemer op projectbasis aan de slag bij een opdrachtgever. De opdrachtgever heeft deze persoon nodig omdat er tijdelijk binnen het bedrijf geen persoon beschikbaar is om de taak te vervullen.

Wat zijn interim opdrachten?

Interim is afgeleid van het latijnse woord 'ad interim'. Dit betekent 'in de tussentijd'. Oftewel interim opdrachten zijn tijdelijke banen. Bij een interim opdracht kom je bij ons in dienst via een detacheringsovereenkomst.

Wat valt onder werving en selectie?

Werving en selectie is in de basis het proces van identificeren, selecteren en aantrekken van de meest geschikte kandidaten voor uw bedrijf en vacature. In de praktijk betekent werving en selectie dat een bureau iemand werft die direct bij uw bedrijf in dienst komt.

Wat is detachering?

Detachering houdt in dat een ander bedrijf personeel aan je uitleent. De gedetacheerde werknemer staat daarbij meestal niet bij je op de loonlijst. De medewerker heeft dan een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een ander bedrijf dat personeel uitleent.

Wat is een General Ledger Accountant?

Bij de financiële administratie van een organisatie komt een hoop kijken. Een General Ledger Accountant is verantwoordelijk voor het bewaken en verbeteren van deze administratie. Als General Ledger accountant werk je op basis van boekhoudkundige gegevens en managementgegevens en werk je bijvoorbeeld met periode-, kwartaal- en jaarrapportages van één of meerdere entiteiten.

Wat houdt het traineeship in?

 • Een halve dag per 4 weken actief leren op locatie van Bluefin
 • Nul meting met behulp van DISC methodiek
 • Persoonlijke begeleiding staat centraal
 • Praktijkgerichte training op hard en soft skills
 • Direct toe te passen op opdracht
 • Ervaren docenten die ook lesgeven bij post-Master RC
 • Jaar 1 ontwikkeling als Interim Finance Professional
 • Jaar 2 verdieping naar Financial of Business Control
 • Begeleiding op opdracht

Wat levert het traineeship je op?

 • Ervaring als Financial bij verschillende opdrachtgevers die aansluiten bij je ambities
 • Flinke persoonlijke groei doorgemaakt door alle soft skill trainingen
 • Een post-Bachelor certificaat op zak
 • Een fantastische start van je carrière en CV gemaakt
 • Een hechte groep collega’s dankzij je opleidingsdagen, Bluefin borrels en de legendarische skitrips
 • De kennis en kunde om zelfstandig een Financial of Business Control opdracht uit te kunnen voeren bij de klanten van Bluefin!

Hoe is de begeleiding vanuit Bluefin?

Bluefin ondersteunt haar finance professionals optimaal door ze in hun financiële rol maximaal te laten ontwikkelen. Bij Bluefin bieden we je afwisselende praktijkgerichte trainingen waarin je je soft en hard skills ontwikkelt en aan alle facetten van het vak werkt. Dit zou zomaar voor jou het moment kunnen zijn waarop het kwartje valt.

Hoe ziet programma jaar 1 eruit?

Programma jaar 1

Bluefin Basics

 • Financial Accounting
 • Excel Essentials 
 • Effectief gedrag in je opdracht
 • Governance, Risk & Compliance
 • Excel Power Query Pivot & Dashboarding
 • Effectief Communiceren
 • Governance, Risk & Compliance II
 • Authentiek Spreken
 • Management Accounting & Control
 • FC-BC de Verschillen
 • Twee Intervisiesessies

Hoe ziet programma jaar 2 eruit?

Programma jaar 2

Bluefin Basics

 • Management Accounting
 • Persoonlijke Effectiviteit
 • Change Management
 • Presenteren
 • Assessment
 • Power BI Basics
 • Excel Advanced Transformaties
 • Data Modellering met DAX
 • Analyse, Custom Visuals en Animaties
 • Storytelling en Dashboards
 • Drie Intervisiesessies
 • Eindpresentatie

Hoe ziet verdiepingsprogramma na jaar 2 eruit?

Programma jaar 3 en verder

Business Control

 • Change Management
 • Controller als Business Partner
 • Klantgerichte Controller
 • Storytelling/Dashboards Verdieping
 • Overtuigend Adviseren
 • Persoonlijk Leiderschap

Financial Control

 • Planning & Control Cyclus
 • Persoonlijke Effectiviteit
 • Control Framework
 • Storytelling/Dashboards Verdieping
 • Effectieve Financial Controller
 • Persoonlijk Leiderschap

Waarom Bluefin?

Met onze jarenlange ervaring, kennis en kunde weten we steeds weer de beste financial te vinden voor iedere organisatie. Door continu in contact te staan met zowel finance professionals als organisaties, weten we doorlopend die uitstekende match te maken.

Wat is de werkwijze van Bluefin?

We bewijzen onszelf graag op voorhand. Dat wil zeggen dat wij werken op basis van 'no-cure-no-pay'. Wanneer je ons om hulp vraagt voor het invullen van een finance vacature, gaan we eerst aan de slag. Ons werk is daarom geheel vrijblijvend totdat we je succesvol aan een nieuwe collega hebben geholpen.

Hoe lang duurt de werving van mijn nieuwe finance collega?

Dat verschilt. Doorgaans duurt een succesvolle werving 6 tot 8 weken. Liever sneller uitbreiding van het finance team realiseren? Dan kunnen wij ondersteunen door middel van onze interim oplossing: vaak heb je binnen een werkdag al meerdere kandidaten in jouw inbox.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!