Wat is cashflow?

De cashflow is de Engelse en vaker gebruikte term voor het Nederlandse ‘kasstroom’ en behelst alle geldstromen in je organisatie. De netto cashflow is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode of voor een bepaald project. Zijn de ontvangsten over een bepaalde periode hoger dan de uitgaven, dan is er sprake van een positieve cashflow. Is het andersom het geval, zijn de uitgaven hoger dan de ontvangsten, dan is er sprake van een negatieve cashflow.

Uitgaven en ontvangsten

Je berekent de cashflow door middel van de uitgaven en ontvangsten over een bepaalde periode. Niet te verwarren met kosten en opbrengsten, waarmee je de winst of het verlies van een onderneming berekent. Het verschil is dat uitgaven en ontvangsten de momenten zijn waarop het geld daadwerkelijk van eigenaar verandert.

Het belang van de cashflow

Een negatieve cashflow kan problemen met zich meebrengen. Het kan natuurlijk soms gebeuren, bijvoorbeeld bij een grote investering, maar als de cashflow te lang negatief is, dan kan een negatieve spiraal ontstaan. Als je geld moet lenen om aan je betalingen te voldoen, dan kost je dat alleen maar meer geld.

Daar tegenover staat dat een positieve cashflow het tegenovergestelde kan betekenen. Er komt meer geld binnen dan eruit gaat, dus je kunt aan al je verplichtingen voldoen. Als je meteen aan je betalingsverplichtingen kan voldoen, kan dat betalingskortingen met zich meebrengen. Op die manier krijg je extra rendement, wat zorgt voor een positieve spiraal.

Oftewel: cashflow is het smeer op de ketting van het bedrijf. Als het er niet is, dan heb je kans dat de ketting verroest en het spaak loopt.

Wat is cashflow Management

Onder Cashflow Management (ook wel ‘Cashmanagement’) verstaan we alle activiteiten die te maken hebben met het optimaliseren van geldstromen van en naar de onderneming. Het is de taak van het credit management om de kosten van cashflow te minimaliseren, de rentekosten zo laag mogelijk te houden en de opbrengsten te maximaliseren. Dit kan door middel van cashflow prognoses, cashflow projection en nauwkeurige cashflow reporting allemaal in kaart gebracht worden, zodat de onderneming niet voor verrassingen komt te staan

Wat doet een Cashflow Manager

Hoewel het bij iedere organisatie anders is, kun je als Cash Manager verantwoordelijk zijn voor de volgende taken:

  • Het organiseren, plannen en besturen van de Cash Management cyclus.
  • Het aanspreekpunt zijn voor banken en Payment Service Providers ten aanzien van het dagelijkse betalingsverkeer.
  • Het bewaken en optimaliseren van de dagelijkse liquiditeitspositie.
  • Zorgdragen voor correcte en tijdige autorisatie en verzending van uitgaande betalingen.
  • Borgen van de liquiditeit middels adequate cash forecast.
  • Uitvoeren van werkkapitaal programma middels frequent contact met stakeholders.
  • Ondersteunen en adviseren omtrent financieringsvraagstukken, hedging en andere treasury gerelateerde onderwerpen.
  • Verbeter- en efficiencyvoorstellen doen voor de afdeling Finance.
  • Het onderhouden van relaties met kredietverzekeraars en borgen van de kredietlimieten.

Cashflowmanagement als onderdeel van Treasury

Treasury is de overkoepelende term als het aankomt op het werken met de schatkist van een onderneming. Cashflowmanagement is hier, net als liquiditeitsmanagement en zaken als herfinanciering, onderdeel van. Meer informatie over treasury vind je in ons artikel: Wat is treasury en waarom bestaat het?

Als Cashflow Manager aan de slag via Bluefin

Bluefin is dé bemiddeling specialist op het gebied van Finance vacatures in voornamelijk het zuiden van Nederland. Vacatures omtrent Cashflow Management komen veelvuldig voorbij in onze datebase. Ben jij op zoek naar een functie – als zzp’er, op basis van interim of in een vaste aanstelling – laat het ons weten. Ons netwerk is groot en we helpen je graag op weg. Neem contact met ons op of kom een keer langs voor een kop koffie.

Stuur ons een berichtje

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op, of bel ons zelf.

Veelgestelde vragen

Wat valt onder werving en selectie?

Werving en selectie is in de basis het proces van identificeren, selecteren en aantrekken van de meest geschikte kandidaten voor uw bedrijf en vacature. In de praktijk betekent werving en selectie dat een bureau iemand werft die direct bij uw bedrijf in dienst komt.

Wat is detachering?

Detachering houdt in dat een ander bedrijf personeel aan je uitleent. De gedetacheerde werknemer staat daarbij meestal niet bij je op de loonlijst. De medewerker heeft dan een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een ander bedrijf dat personeel uitleent.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit.png

Vragen? Laurens helpt je graag verder!