Wat is treasury en waarom bestaat het?

Treasury is de letterlijke vertaling voor ‘schatkist’ of ‘schatkamer’ en eigenlijk is dat ook precies waar het voor staat; treasury heeft namelijk alles te maken met de schatkist van een bedrijf. Hoeveel geld gaat er in het bedrijf om? Hoe lopen de geldstromen (de cashflow) van klanten en naar leveranciers? Hoe is de liquiditeit van het bedrijf? Zijn er mogelijkheden tot herfinanciering van bepaalde activa? Allemaal vragen waar een Treasury Manager het antwoord op weet.

Waar geld een rol speelt

Dat waar geld een rol speelt – bijna alle aspecten binnen een onderneming dus – daar heeft treasury mee te maken. Vooral bij grotere organisaties – denk aan ondernemingen met tientallen miljoenen omzet of meer – is een treasury manager van grote waarde. Maar wat doet een treasury manager nou allemaal precies?

Wat doet een treasury manager?

Treasury management is dus eigenlijk: het managen van de schatkamer van het bedrijf. Het overkoepelende gedeelte van cash- en liquiditeitsmanagement.  Onder de taken van een treasury manager vallen verschillende taken, waaronder:

 • Cashflow
 • Het opvolgen van investeringen.
 • Beoordelen of herfinanciering nodig en mogelijk is.
 • Het optimaliseren van debiteurenbeleid.
 • Toezicht houden op krediet.
 • De opvolging van leningen.
 • Het waarborgen van de liquiditeit.
 • Het waarborgen van de solvabiliteit.

Een treasury manager werkt vaak nauw samen met het strategisch management en de beleidsbepalers van de onderneming, aangezien het geld een enorme rol speelt in de uitrol en haalbaarheid van de beleidsplannen.

Cashflow management

Hoe zorg je ervoor dat klanten op tijd betalen? Hoe zorg je ervoor dat de geldstromen zo weinig mogelijk kosten met zich meebrengen? Financiële planningen maken, het herkennen van financiële problemen en ervoor zorgen dat je klanten betalen voordat jij je leverancier moet betalen, zijn allemaal onderdeel van cashflow management. Dit cashflow management – ook wel kasstroom beheer genoemd – is het managen van alle geldstromen binnen het bedrijf. Oftewel: de financiële logistiek van de onderneming.

Liquiditeit

Ook het waarborgen van de liquiditeit van de onderneming is onderdeel van treasury management. Onder liquiditeit verstaan we in hoeverre een onderneming aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. Als je altijd op tijd jouw crediteuren kunt betalen, dan ben je liquide. Binnen liquiditeit wordt er onderscheid gemaakt tussen dynamische liquiditeit – of er over een bepaalde periode meer geld binnenkomt dan uitgaat – en statische liquiditeit – of je direct aan je kortetermijnverplichtingen kunt voldoen.

Herfinanciering

Ook herfinanciering speelt een rol in het speelveld van treasury. Door middel van de herfinanciering kunnen bedrijven betere voorwaarden afspreken met een bank wat onderaan de streep weer een mogelijk beter resultaat oplevert.

Treasury bij Bluefin

Bij Bluefin verzorgen we alles omtrent het aanstellen van de juiste finance mensen bij organisaties die daar naar op zoek zijn. Treasury speelt natuurlijk een grote rol binnen finance bij grote organisaties. Functies als Treasury Manager, Treasury Controller, Treasury Analyst, maar ook Credit Manager, Risk Manager en Risk Analyst zijn functies die voorbijkomen binnen treasury. Maar wij kijken niet alleen of cv’s bij bepaalde functies passen. Bij Bluefin hebben we oog voor de persoon achter het cv en of diens karaktereigenschappen en competenties passen bij de cultuur en het karakter van de organisatie. Daarin blinken we bij Bluefin uit.

Openstaande vacatures

Bekijk de vacatures

Werken binnen treasury? Vergroot je netwerk met Bluefin

Heb je een finance achtergrond en ben je geïnteresseerd in een functie binnen treasury? Dan kunnen wij je wellicht helpen. Of je nu als zzp’er, freelancer of in een vaste aanstelling aan de slag wil als bijvoorbeeld Treasury Manager of Credit Manager, met ons grote netwerk aan bedrijven die op zoek zijn naar financieel personeel, kunnen wij je ongetwijfeld helpen. Met Bluefin heb je ‘Always a good catch!’

Neem contact met ons op en kom erachter of wij een good catch voor jou kunnen vinden.

Veelgestelde vragen

Wat is Treasury?

Treasury staat voor het beheren van de 'treasures', de geldzaken en het geld van de onderneming. Hoeveel geld gaat er in het bedrijf om? Hoe lopen de geldstromen (de cashflow) van klanten en naar leveranciers? Hoe is de liquiditeit van het bedrijf? Zijn er mogelijkheden tot herfinanciering van bepaalde activa? Allemaal vragen waar een Treasury Manager het antwoord op weet.

Wat is Treasury Management?

Treasury Management is eigenlijk het beheer van de geldzaken van een bedrijf. Zorgen dat er voldoende geld in de laden zit om altijd aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen noemen we liquiditeit. Inzicht hebben in én het managen van de geldstromen heet Cashflow Management.

Wat doet een Treasury Manager?

Als Treasury Manager ben je dus beheerder van de geldzaken van een onderneming. Een Treasury Manager heeft de volgende concrete taken:

 • Het managen van de cashflow.
 • Het opvolgen van investeringen.
 • Het beoordelen of herfinanciering nodig en mogelijk is.
 • Het optimaliseren van het debiteurenbeleid.
 • Het toezicht houden op krediet.
 • Het waarborgen van de liquiditeit.
 • Het waarborgen van de solvabiliteit.

Wat doet een Treasury Specialist?

Een Treasury Specialist weet alles van het reilen en zeilen van de geldzaken van het bedrijf. Zo werkt een Treasury Specialist veel met de liquiditeit en de cashflow van een bedrijf en met de mogelijkheden om investeringen om te zetten in cash. Daarnaast houdt diegene zich bezig met het monitoren van de aan- en verkoop van investeringen, het evalueren van financiële gegevens en het doen van aanbevelingen over manieren waarop het bedrijf geld kan besparen om zijn financiële doelen te bereiken. Eigenlijk heeft alles wat de Treasury Specialist doet op een of andere manier met geld te maken.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!