Het verschil tussen Business Controller en Financial Controller

Het verschil tussen een Business Controller en Financial Controller is niet in één zin samen te vatten. Er zijn veel gelijkenissen, zo spelen beide functies een belangrijke rol in een bedrijf, maar er zijn zeker ook een aantal belangrijke verschillen. Zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen een Business Controller en Financial Controller zetten we hier voor je op een rij.

  • Meer weten over de functie van een Business Controller? Hier lees je alles over wat een Business Controller doet.
  • Meer weten over wat een Financial Controller doet? Hier lees je alles over de functie van een Financial Controller.
  • Benieuwd of er vacatures open staan voor een Business of Financial Controller?

Het belangrijkste verschil Business Controller en Financial Controller: interpreteren versus rapporteren

Om het best te kunnen beschrijven wat het verschil is tussen een Business Controller en een Financial Controller, beschrijven we hieronder wat de twee functies typeert.

Wat typeert een Business Controller?

Een Business Controller houdt zich vaak bezig wat bepaalde cijfers voor het bedrijf betekenen. Dat wil zeggen: een Business Controller interpreteert de cijfers en bedenkt wat het voor de toekomst van het bedrijf (of de specifieke business unit) kan betekenen. Op basis van de cijfers kan een Business Controller dan ook strategische doelen bepalen en hierover adviseren richting het Management Team. Een Business Controller houdt zich over het algemeen minder bezig met de totstandkoming van de cijfers, maar ziet de kansen of bedreigingen die voort kunnen vloeien uit die cijfers.

Wat typeert een Financial Controller?

Een Financial Controller houdt zich juist wel meer bezig met de totstandkoming van de cijfers. Het maken van rapportages, jaarcijfers, winst-en-verliesrekeningen, dat is waar de Financial Controller zich mee bezighoudt. Vervolgens presenteert hij de cijfers aan het Management Team en adviseert hij op basis van de cijfers. Een Financial Controller houdt zich over het algemeen minder bezig met het interpreteren van cijfers en het maken van strategische besluiten, maar is vooral dus bezig met interne control-maatregelen.

Financiële vacatures

Manager Finance & Control

Finance 40 Utrecht
Werving & Selectie

Ambitieuze- en business georiënteerde financial die naast het aansturen van de financiële afdeling in staat is om de vertaalslag te maken van finance naar de business. Verder beschik je over een br...

Lead Finance & Control

Finance 40 Terneuzen
Werving & Selectie

As a Finance & Control Lead you are heading the Finance department. You ensure that the goals of the department are realized by planning, organizing and managing all activities related to the d...

Meer vacatures laden

De overeenkomsten tussen een Business Controller en Financial Controller

Naast verschillen, zijn er natuurlijk ook een hoop overeenkomsten tussen de functie van een Business Controller en een Financial Controller. De belangrijkste gemene delers zijn dat beide functies experts nodig hebben op het gebied van cijfers en beide functies verlangen daarvoor vaak een financieel-economische opleiding nodig.

Hoe groot het verschil is bepaalt de vacature en de invulling ervan

Natuurlijk zijn er dus verschillen tussen de functies, maar hoe groot die verschillen tussen een Business Controller en Financial Controller zijn wordt bepaald door de vacature en de invulling ervan. Zo kan een vacature voor een Business Controller heel veel lijken op die van een Financial Controller, maar kunnen beide functie-eisen ook heel erg ver van elkaar vandaan liggen. Dat hangt vaak samen met de omvang van het bedrijf en de andere functies op de financiële afdeling.

Business Controller of Financial Controller worden bij Bluefin?

Ben jij een Business Controller of Financial Controller en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan kunnen wij je wellicht helpen. Of je nu als freelancer, ad interim, als zzp’er of in een vaste aanstelling aan de slag wil als Business of Financial Controller, met ons grote netwerk aan bedrijven die op zoek zijn naar financieel personeel kunnen wij je helpen. Ons motto: met ons heb je ‘Always a good catch!’

Heb jij interesse in vacatures voor controller functies? Neem dan eens contact met ons op en kom erachter of we een good catch voor je kunnen vinden.

Neem contact op!
laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit.png

Vragen? Laurens helpt je graag verder!