Wat doet een Financial Controller?

Als Financial Controller heb je een belangrijke functie binnen een bedrijf. Je kent de financiële afdeling door en door. Je bereid rapporten voor, maakt financiële analyses, voert financiële controles uit en volgt de cashflow en liquiditeit op. Alles wat met geld te maken heeft binnen het bedrijf, daar ben jij van op de hoogte. Je bent de een spin in het web tussen het management, de financiële afdeling en andere collega’s en je zorgt ervoor dat alle processen binnen het bedrijf bedrijfseconomisch gezien zo optimaal mogelijk lopen. Let op, een Financial Controller wordt veelal verward met een Business Controller. Hier lees je meer over de functie als Business Controller.

Wat doet een Financial Controller concreet?

Als Financial Controller houd je je bezig met uiteenlopende taken op de financiële afdeling. Een aantal van de concrete taken waar jij je mee bezighoudt zijn de volgende.

 • Het opstellen van managementrapportages.
 • Het analyseren van financiële resultaten.
 • Het vaststellen van budgetten.
 • Het opstellen van liquiditeitsprognoses.
 • Het coördineren van de audit en opstellen van de jaarrekening.
 • Het beheren en optimaliseren van financiële processen.
 • Het signaleren en inspelen op ontwikkelingen op financieel gebied.

Als junior Financial Controller heb je eigenlijk grotendeels dezelfde taken als een senior Financial Controller, alleen ben je niet de eindverantwoordelijke. Daarnaast ben je dan eerder onderdeel van het team, in plaats van dat je leiding geeft aan het team. Verder kom je minder in de rol van het communiceren naar collega’s en het management team, maar meer in de voorbereiding van die communicatie en het opstellen van rapportages.

Benieuwd naar de vacatures binnen Bluefin? Hieronder vind je al onze Finance vacatures.

Finance vacatures

Manager Finance & Control

Finance 40 Nieuwegein
Werving & Selectie

Ben jij een ambitieuze- en business georiënteerde financial die naast het aansturen van de financiële afdeling in staat is om de vertaalslag te maken van finance naar de business. Voor één van onze...

Interim Finance Professional (ervaren)

Finance 40 Randstad
Bluefin Intern Vacature

Met jouw talent en schat aan ervaring kun je veel waarde voor onze opdrachtgevers toevoegen als ervaren interim Finance Professional!Je bent Financial met een aantal jaar ervaring. Je hebt al snel ...

Meer Finance vacatures laden

Trends en ontwikkelingen Financial Controller functies

Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van de functie van een Financial Controller zit ‘m in de automatisering. Veel (big) data word tegenwoordig verwerkt en geanalyseerd met behulp van Business Intelligence (BI). Het kunnen analyseren van deze data en kennis van programma’s als Tableau, Qlickview, PowerBI of SAP Business Object geven je een streepje voor binnen de huidige markt. Verder is het goed om te weten dat jij als Financial Controller eigenlijk nooit uitgeleerd bent, wat komt door de altijd veranderende sector waarin je je begeeft.

Wat zijn de eigenschappen van een goede Financial Controller?

Een aantal eigenschappen die ervoor zorgen dat jij een vacature goed kunt vullen:

 • Analytisch sterk.
 • Kan schakelen tussen details en overzicht.
 • Inzicht in de commerciële kant van het bedrijf.
 • Sociaal sterk, maar kan ook individueel goed werken.
 • Kan goed leiding geven.
 • Is organisatorisch sterk.
 • Kan goed planmatig te werk gaan.

Financial controller worden bij Bluefin?

Ben jij  een Financial professional en sta jij open voor een nieuwe uitdaging? Dan is het verstandig om gebruik te maken van het netwerk van Bluefin. Of je nu als freelancer, interim, als zzp’er of in een vaste aanstelling aan de slag wil, vanuit ons netwerk komen allerlei functies en opdrachten voorbij op het gebied van Financial Control. Wij matchen bedrijven, hun cultuur en de vacature bovendien écht met mensen, hun competenties en hun karakters. Daardoor zorgen we bij Bluefin dat we ‘Always a good catch’ creëren.

Heb jij interesse in vacatures voor controller functies? Neem dan eens contact met ons op en kom erachter of we een good catch voor je kunnen vinden.

Veelgestelde vragen

Het verschil tussen Financial Controller en Business Controller?

De Financial Controller houdt zich bezig met de financiën, de Business Controller neemt aan de hand van de financiën beslissingen voor verbeteringen en besparingen binnen het bedrijf. Financial Controllers zijn vaak bezig met het opstellen van financiële documenten.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit.png

Vragen? Laurens helpt je graag verder!