Wat doet een Business Controller?

Als Business Controller (BC) ben je een erg belangrijk onderdeel van een bedrijf. Je voorziet de directie in de juiste financiële informatie en geeft adviezen op basis van die informatie. Je bereidt met diezelfde directie het strategische beleid voor en vertaalt dat beleid naar concretere zaken. Daarbij kun je denken aan het ontwerpen van organisatiestructuren, het invoeren van administratieve systemen en het ontwikkelen van bepaalde werkwijzen en procedures.

Als er dingen beter kunnen of iets gaat niet zoals het moet gaan, dan zie je dat als Business Controller terug in de cijfers. Jij slaat alarm en stuurt de directie hierop aan. De verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt zijn over het algemeen dus groot.

Let op: een Business Controller wordt vaak verward met een Financial controller. Hier lees je meer over de functie Financial Controller.

Wat doet een Business Controller concreet?

Als Business Controller houd je je bezig met onder andere de volgende taken:

 • Je helpt met het bepalen van de strategie van het bedrijf.
 • Je vertaalt de strategie naar concrete controleerbare doelstellingen.
 • Je signaleert trends en doet aanbevelingen op basis van die trends.
 • Je analyseert de financiën en rapporteert afwijkingen ten opzichte van forecasts.
 • Je initieert verbeterprocessen op basis van financiële analyses.
 • Je onderhoudt uiteenlopende contacten met onder anderen het management, accountants en andere stakeholders.

Als junior Business Controller houd je je over het algemeen iets minder bezig met strategiebepaling en sta je vaak onder supervisie van een andere Business Controller. Hierdoor houd je je vooral bezig met de volgende taken:

 • Je stelt budgetten en begrotingen op.
 • Je controleert de resultaten en kosten.
 • Je update de forecast en geeft de budgethouders inzicht geven in de ontwikkelingen van de budgetten.
 • Je stelt businesscases op en beoordeelt ze.

Openstaande vacatures

Junior Business Controller

Finance 40 Bunnik
Werving & Selectie

Voor WeCreate Consulting zijn wij exclusief op zoek naar een Junior Business Controller in Bunnik. Werk verandert en mensen veranderen. Ben jij op zoek naar een stap richting Business Control, dan ...

Assistant Business Controller

Finance 40 Breda
Werving & Selectie

Voor een van onze relaties in Breda zijn wij op zoek naar een Assistant Business Controller. Toonaangevende internationaal en sterk groeiende speler. Vanuit een zeer karakteristiek hoofdkantoor kom...

Bekijk de vacatures

Trends en ontwikkelingen Business Controller functies

Een ontwikkeling om in de gaten te houden op het gebied van Business Controller functies is de toevoeging van het analyseren van (big) data met behulp van BI (Business Intelligence) aan het takenpakket. Met kennis van tools als Tableau, PowerBI, Qlickview of SAP Business Objects kun je hierdoor al snel een streepje voor hebben op de rest. Een dergelijke functie zit dan wel meer op het snijvlak van Business Control en Business Analyse.

Wat zijn de eigenschappen van een goede Business Controller?

Je moet mensen in hoge management functies kunnen overtuigen van jouw mening over bepaalde strategieën. Dat betekent dat je analytisch sterk in je schoenen moet staan, omdat je mening op analyses moet zijn gebaseerd. Daarnaast moet je een zekere overtuigingskracht in je hebben om die mening op de juiste manier over te brengen. Als spin in het web van verschillende persoonlijkheden en functies is het bovendien van belang dat je communicatief en sociaal erg vaardig bent. De skillset van een Business Controller bestaat dus eigenlijk uit een combinatie van financiële kennis, analytisch talent en strategische en sociale vaardigheid.

Wat doet een Business Controller vooral niet?

In de basis hebben de functies Business Controller en Financial Controller veel met elkaar gemeen. Het belangrijkste verschil is dat de Business Controller zich meer bezig houdt met de toekomst, en een Financial Controller zich meer buigt over de gedane zaken als financiële rapportages en resultaten. Als Business Controller heb je dus meer een adviserende rol, als een consultant, waar je als Financial Controller iets meer een controlerende rol hebt, als een soort accountant. Dat laatste, het controleren van de financiën, daar is een Business Controller dus niet heel veel mee bezig.

Business Controller worden bij Bluefin?

Ben jij een Business Controller en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan kunnen wij je wellicht helpen. Of je nu als freelancer, ad interim, als zzp’er of in een vaste aanstelling aan de slag wil als Business Controller, met ons grote netwerk aan bedrijven die op zoek zijn naar financieel personeel kunnen wij je helpen. Ons motto: met ons heb je ‘Always a good catch!’

Heb jij interesse in vacatures voor controller functies? Neem dan eens contact met ons op en kom erachter of we een good catch voor je kunnen vinden.

Veelgestelde vragen

Wat doet een Business Controller?

Een Business Controller (BC) voorziet de directie van de juiste financiële informatie en geeft adviezen op basis van die informatie. Je bereidt met diezelfde directie het strategische beleid voor en vertaalt dat beleid naar concretere zaken. Daarbij kun je denken aan het ontwerpen van organisatiestructuren, het invoeren van administratieve systemen en het ontwikkelen van bepaalde werkwijzen en procedures. Hierbij ligt de nadruk op het behalen van bedrijfsdoelen en het waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf voor de lange termijn.

Wat zijn de taken van een Business Controller?

Als Business Controller houd je je bezig met onder andere de volgende taken:

 • Je helpt met het bepalen van de strategie van het bedrijf.
 • Je vertaalt de strategie naar concrete controleerbare doelstellingen.
 • Je signaleert trends en doet aanbevelingen op basis van die trends.
 • Je analyseert de financiën en rapporteert afwijkingen ten opzichte van forecasts.
 • Je initieert verbeterprocessen op basis van financiële analyses.
 • Je onderhoudt uiteenlopende contacten met onder anderen het management, accountants en andere stakeholders.

Als Junior Business Controller houd je je over het algemeen iets minder bezig met strategiebepaling en sta je vaak onder supervisie van een andere Business Controller.

Wat verdient een Business Controller?

Een Business Controller verdient gemiddeld tussen de €3.890 en €5.265 bruto per maand in Nederland.

Het verschil tussen Financial Controller en Business Controller?

De Financial Controller houdt zich bezig met de financiën, de Business Controller neemt aan de hand van de financiën beslissingen voor verbeteringen en besparingen binnen het bedrijf. Financial Controllers zijn vaak bezig met het opstellen van financiële documenten.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!