Wat is een benchmark?

Betekenis en uitleg

Voordat we dieper induiken de betekenis van benchmarking voor de financiële afdeling van bedrijven, beginnen we even bij het begin: wat is de algemene betekenis van een benchmark? In het kort: een benchmark is een referentiepunt of standaard waarmee iets anders wordt gemeten of vergeleken. Of nog simpeler: benchmarking is eigenlijk gewoon het vergelijken van hoe goed je iets doet met hoe anderen het doen.

Een simpel voorbeeld van een benchmark

Stel je voor dat je een taart bakt en je wil weten of jouw taart net zo lekker is als die van anderen. Dan kun je kijken naar hoe anderen hun taarten maken. Hoeveel suiker en bloem gebruiken zij? Welke ingrediënten gebruiken ze nog meer? Hoe lang bakken ze de taart? De antwoorden op die vragen van anderen kun je vergelijken met hoe jij het aanpakt. Op basis van die vergelijking kun je bepalen hoe goed jouw taart is in vergelijking met die van anderen.

Ben jij goed in benchmarking?

Benchmarking op de financiële afdeling

Benchmarking op de financiële afdeling van een bedrijf werkt het op een vergelijkbare manier. Je kijkt naar hoe goed het bedrijf presteert in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde industrie of met industrienormen. Je vergelijkt dan niet de hoeveelheid suiker die je in de taart doet, maar je vergelijkt bijvoorbeeld de solvabiliteitsratio’s. Het doel van financiële benchmarking is om inzicht te krijgen in hoe het bedrijf presteert ten opzichte van zijn concurrenten of de markt als geheel, en om gebieden van sterktes en zwakte te identificeren. Dit kan helpen bij het stellen van doelen, nemen van strategische beslissingen, het bepalen van de KPI’s en het verbeteren van de financiële gezondheid en prestaties van het bedrijf.

Op deze pagina vind je verder verschillende manieren van benchmarking, verschillende analyses om financiële benchmarks te doen en een aantal tools die tegenwoordig in trek zijn bij het doen van benchmarks.

Iets voor jou?

Financiële vacatures

Finance Manager

Finance 40 Eindhoven
Werving & Selectie

Voor een van onze relaties in Eindhoven zijn we op zoek naar een ervaren Finance Manager die het finance team gaat versterken en een cruciale rol gaat spelen in het verder professionaliseren van de...

Finance Manager

Finance 40 Abcoude
Werving & Selectie

Voor Solitee is Bluefin exclusief op zoek naar een Finance Manager die ESG reporting kennis op wil doen. Solitee is een IT-makelaar. Zij zorgen ervoor dat het enorme aanbod van IT-producten en -die...

Meer vacatures laden

Soorten benchmarking in finance

Benchmarking op de financiële afdeling houdt in dat een bedrijf zijn financiële prestaties, processen en strategieën vergelijkt met die van andere bedrijven in dezelfde sector of branche, of met industriestandaarden. Hieronder vind je een aantal manieren om te benchmarken in finance.

  • Prestatiebenchmarking
    Het vergelijken van de financiële prestaties van het bedrijf met die van directe concurrenten of vergelijkbare bedrijven in dezelfde sector. Dit kan worden gedaan door middel van financiële ratio's, winstgevendheid, liquiditeit, solvabiliteit en andere relevante prestatie-indicatoren.

 

  • Operationele benchmarking
    Het vergelijken van de operationele processen en kostenstructuren van het bedrijf met die van concurrenten om operationele efficiëntie te identificeren en te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op kostenratio's, productiviteit en operationele marges.

 

  • Strategische benchmarking
    Het evalueren van de strategieën en tactieken van het bedrijf ten opzichte van concurrenten en best practices in de branche. Dit kan helpen bij het identificeren van kansen voor groei, differentiatie en concurrentievoordeel.

 

  • Procesbenchmarking
    Het vergelijken van financiële processen, zoals budgettering, forecasting, rapportage en financiële controle, met die van vergelijkbare bedrijven om best practices te identificeren en operationele efficiëntie te verbeteren.

Door middel van financiële benchmarking kan het bedrijf waardevolle inzichten verkrijgen die kunnen worden gebruikt om prestatiedoelstellingen vast te stellen, strategische beslissingen te ondersteunen en de algehele financiële gezondheid en concurrentiepositie van het bedrijf te verbeteren.

Wil jij bedrijven vooruit helpen met benchmarking?

Neem contact op

Benchmark analyses voor de financiële afdeling

Er zijn verschillende benchmarkanalyses die je kunt gebruiken om de prestaties van het bedrijf te meten en te vergelijken met die van concurrenten of industrienormen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van dergelijke benchmarktools voor op de finance afdeling.

  • Financieel-ratio-analyse
    Financiële ratio's zoals liquiditeitsratio's, solvabiliteitsratio's, rendabiliteitsratio's en operationele ratio's kunnen worden gebruikt om de prestaties van het bedrijf te evalueren en te vergelijken met branchegemiddelden, concurrenten of eerdere periodes.

  • DuPont-analyse
    Deze analyse trekt de return on equity (ROE) van een bedrijf uit elkaar in verschillende componenten om te begrijpen welke factoren bijdragen aan de winstgevendheid van het bedrijf. Het kan worden gebruikt om de prestaties van het bedrijf te benchmarken tegen vergelijkbare bedrijven.

  • Trendanalyse
    Door de financiële prestaties van het bedrijf in de loop van de tijd te analyseren, kunnen trends worden geïdentificeerd en kunnen prestaties worden vergeleken met historische gegevens of voorspellingen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruikmaken van de zogeheten verticale analyse. Bij een verticale analyse worden de verschillende componenten van de financiële overzichten (zoals de winst- en verliesrekening en de balans) als percentages van een basislijn genomen. Dit kan helpen bij het identificeren van patronen en trends binnen de financiële structuur van een bedrijf en vergelijkingen met andere bedrijven mogelijk maken.

  • Budget-variatieanalyse
    Hierbij worden de werkelijke financiële resultaten van het bedrijf vergeleken met het budget om afwijkingen te identificeren en te begrijpen waarom ze zijn opgetreden. Dit kan helpen om de prestaties te benchmarken tegen de verwachtingen en doelstellingen van het bedrijf.

Bovenstaande analyses zijn slechts enkele voorbeelden van de vele analyses die waardevol kunnen zijn als je actief bent als financiële professional. Het kiezen van de juiste analyses hangt af van de specifieke behoeften en (strategische) doelstellingen van het bedrijf.

Ben jij analytisch ingesteld?

Dan kunnen wij vast iets voor elkaar betekenen.

Benchmarking tools

Er zijn verschillende tools beschikbaar die het stellen van een benchmark voor jouw organisatie kunnen vergemakkelijken. Deze tools helpen bij het verzamelen, analyseren en vergelijken van financiële gegevens om de prestaties van het bedrijf te meten ten opzichte van concurrenten, sectorgemiddelden of andere benchmarks.

  • IBM Cognos Analytics
    Dit platform biedt geavanceerde analytische mogelijkheden, waaronder financiële benchmarking. Het stelt gebruikers in staat om gegevens te integreren, te modelleren en te analyseren om inzicht te krijgen in de prestaties van het bedrijf en deze te vergelijken met benchmarks.

  • Oracle Hyperion Financial Management (HFM)
    HFM is een financiële consolidatie- en rapportagetool die wordt gebruikt door grote bedrijven voor financiële benchmarking. Het biedt mogelijkheden voor het consolideren van financiële gegevens, het opstellen van rapporten en het vergelijken van prestaties met benchmarks.

  • SAP Business Objects BI
    Dit platform biedt rapportage- en analysetools voor financiële benchmarking. Het stelt gebruikers in staat om financiële gegevens te analyseren, dashboards te maken en prestaties te vergelijken met benchmarks en KPI's.

  • Anaplan
    Anaplan is een cloudgebaseerd platform voor financiële planning en analyse, inclusief benchmarking. Het biedt mogelijkheden voor het modelleren van financiële scenario's, het maken van dashboards en het vergelijken van prestaties met benchmarks.

  • Xero
    Ook Xero is een cloudgebaseerd boekhoudplatform dat ook benchmarkingtools biedt, speciaal gericht op kleinere bedrijven. Het stelt gebruikers in staat om financiële gegevens te analyseren, KPI's te volgen en prestaties te vergelijken met sectorgemiddelden.

  • QuickBooks
    QuickBooks is een populaire boekhoudsoftware voor kleine bedrijven die ook benchmarkingfunctionaliteit biedt. Het stelt gebruikers in staat om financiële rapporten te genereren, prestaties te vergelijken met benchmarks en trends te analyseren.


De keuze voor een specifieke tool hangt af van de behoeften, het budget en de complexiteit van de benchmarkinganalyse van het bedrijf. Het is belangrijk om de functionaliteiten, integratiemogelijkheden en gebruiksgemak van elke tool te evalueren voordat je een beslissing neemt voor een bepaalde tool.

Vind jij het leuk om te benchmarken voor bedrijven?

Dan is Bluefin je beste partner

Stuur ons een berichtje

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op, of bel ons zelf.

Veelgestelde vragen

Wat valt onder werving en selectie?

Werving en selectie is in de basis het proces van identificeren, selecteren en aantrekken van de meest geschikte kandidaten voor uw bedrijf en vacature. In de praktijk betekent werving en selectie dat een bureau iemand werft die direct bij uw bedrijf in dienst komt.

Wat is detachering?

Detachering houdt in dat een ander bedrijf personeel aan je uitleent. De gedetacheerde werknemer staat daarbij meestal niet bij je op de loonlijst. De medewerker heeft dan een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een ander bedrijf dat personeel uitleent.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit.png

Vragen? Laurens helpt je graag verder!