Wat is Business Intelligence?
Betekenis en uitlegBusiness Intelligence, vaak afgekort als BI, is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. En dat geldt zeker ook voor de financiële afdeling. Maar wat is Business Intelligence precies? Eigenlijk is BI het hele proces van het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens. Die informatie wordt vervolgens gebruikt om het bedrijf te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen, het verbeteren van de prestaties en het behalen van de doelstellingen. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over Business Intelligence.
Wat zijn de voordelen van Business Intelligence?
Als Finance Professional biedt het gebruik van Business Intelligence tal van voordelen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van je werkprestaties en het nemen van strategische financiële beslissingen. Dat zijn ook meteen voordelen voor het bedrijf waarvoor je werkt. Hieronder vind je een aantal specifieke voordelen.
- Verbeterde financiële analyse
Door gebruik te maken van Business Intelligence kun je financiële gegevens efficiënter analyseren en interpreteren. Dit stelt je in staat om trends, patronen en afwijkingen in de financiële prestaties van je bedrijf te identificeren, wat cruciaal is voor het nemen van de juiste beslissingen.
- Snellere rapportage
Met BI kun je als Finance Professionals snel en nauwkeurig financiële rapporten genereren. Dit bespaart tijd en moeite die anders zou worden besteed aan handmatige rapportageprocessen. Oftewel: je houdt meer tijd over om je te concentreren op strategische analyses en besluitvorming.
- Betere budgettering en prognoses
Business Intelligence stelt je in staat om historische financiële gegevens te gebruiken om toekomstige trends en scenario's te voorspellen. Dit helpt bij het opstellen van nauwkeurige budgetten en prognoses, waardoor je bedrijf beter voorbereid is op toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen.
- Scherper risicobeheer
Door gebruik te maken van BI kun je potentiële risico's in verband met financiële beslissingen identificeren en evalueren. Hierdoor kun je proactief maatregelen nemen om risico's te minimaliseren en de financiële stabiliteit en groei van je bedrijf te waarborgen.
- Verbeterde besluitvorming
Het gebruik van BI geeft je toegang tot real-time en door gegevens gestuurde inzichten in de financiële prestaties van je bedrijf. Hiermee ben je in staat om sneller en effectiever beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op feitelijke gegevens in plaats van een gevoel. Dat kan leiden tot betere bedrijfsresultaten en groei.
Kortom, als Finance Professional biedt het gebruik van Business Intelligence je de tools en inzichten om nog beter te worden in je baan en nog meer waarde toe te voegen voor je bedrijf. Ben jij een Finance Professional en kent BI weinig geheimen voor jou? Voeg ons dan toe aan je netwerk. Wij kennen veel bedrijven waar jij iets voor kunt betekenen.
Neem contact opDe verschillende stappen van Business Intelligence
Business Intelligence is op te delen in een aantal stappen. Alles binnen Business Intelligence draait om gegevens en het omzetten van die gegevens naar bruikbare informatie. Eigenlijk ga je op een intelligente manier met die bedrijfsgegevens om.
- Stap 1: gegevensverzameling
Verzamel gegevens uit verschillende bronnen, zoals interne databases en externe marktgegevens.
- Stap 2: gegevensanalyse
Analyseer de gegevens om trends, patronen en afwijkingen te identificeren die waardevolle inzichten kunnen opleveren.
- Stap 3: gegevensinterpretatie
Interpretatie van de gegevens om te begrijpen wat ze betekenen voor je bedrijf en welke acties moeten worden ondernomen. In principe veranderen de gegevens hier in bruikbare informatie.
- Stap 4: informatieverspreiding
Communiceer de verkregen inzichten binnen je organisatie, zodat besluitvormers deze kunnen gebruiken om strategische beslissingen te nemen en actie te ondernemen.
Wat is een BI-dashboard?
Een BI-dashboard is een visuele weergave van belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) en andere relevante gegevenspunten van je bedrijf. Op een dashboard vind je vaak grafieken, diagrammen en meters die in één oogopslag laten zien hoe je bedrijf presteert. Het is handig omdat het snel inzicht biedt in de prestaties van je bedrijf en je in staat stelt om direct actie te ondernemen op basis van de weergegeven gegevens. Een aantal concrete voordelen van zo’n dashboard vind je hieronder:
- Real-time inzicht
Een BI-dashboard geeft real-time of bijna-real-time inzicht in de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI's) en andere relevante gegevenspunten van een organisatie. Dit stelt je in staat om de actuele stand van zaken te begrijpen en snel te reageren op veranderingen of trends.
- Gebruiksgemak
Een goed ontworpen BI-dashboard is intuïtief en gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor niet-technische gebruikers. Als gebruiker kun je snel navigeren door de verschillende dashboards en rapporten, en relevante informatie vinden met slechts een paar klikken.
- Personalisatie en aanpassing
Een BI-dashboard is vaak gemakkelijk aan te passen aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld KPI's selecteren en ordenen op basis van jouw rol of verantwoordelijkheden en je kunt het dashboard aanpassen met filters en parameters om specifieke gegevens weer te geven.
- Monitoring van prestaties
Een BI-dashboard biedt een centrale locatie voor het monitoren van de prestaties van een organisatie over verschillende dimensies, zoals verkoop, financiën, marketing en operationele activiteiten. Hierdoor is alles verbonden en kun je de cijfers bekijken in de context van het volledige bedrijf. Dit stelt je in staat om de voortgang nog beter te volgen en om tijdig bij te sturen indien nodig.
Wil jij werken met een BI-dashboard in een financiële omgeving?
Valkuilen van een BI-dashboard
Hoewel een BI-dashboard heel nuttig kan zijn, zijn er zeker ook valkuilen die gepaard kunnen gaan met het gebruik van Business Intelligence. Hieronder vind je een aantal van die valkuilen op een rij.
- Te veel informatie
Een veelvoorkomende valkuil is het overladen van een BI-dashboard met te veel informatie. Dit kan leiden tot verwarring en overweldiging bij gebruikers, waardoor het moeilijk wordt om de belangrijkste inzichten te identificeren.
- Onjuiste of verouderde gegevens
Een BI-dashboard is alleen zo goed als de gegevens die het gebruikt. Als de gegevensbronnen niet accuraat, onvolledig of verouderd zijn, kunnen de inzichten die uit het dashboard worden afgeleid onbetrouwbaar zijn. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat de gegevenskwaliteit hoog is en regelmatig wordt bijgewerkt en gecontroleerd.
- Gebrek aan gebruikersbetrokkenheid
Een BI-dashboard kan niet effectief zijn als er geen gebruik van wordt gemaakt. Een veelvoorkomende valkuil is een gebrek aan betrokkenheid van gebruikers, wat kan worden veroorzaakt door een gebrek aan training, onvoldoende communicatie over het gebruik van het dashboard, of een slechte gebruikerservaring. Klinkt logisch, maar het komt vaker voor dan je denkt.
- Gebrek aan context
Een ander probleem kan ontstaan als de gegevens op het dashboard niet voldoende context bieden om de inzichten te begrijpen en te interpreteren. Het is belangrijk om de gegevens te voorzien van relevante achtergrondinformatie en contextuele details, zodat gebruikers een volledig beeld krijgen van wat de gegevens betekenen en hoe ze kunnen worden gebruikt bij het nemen van beslissingen.
Dit zijn een aantal belangrijke valkuilen. Eigenlijk geldt in het algemeen: tools zijn net zo goed als degenen die de tools gebruiken.
Welke soorten Business Intelligence software zijn er?
Er zijn verschillende soorten platforms en software beschikbaar die Business Intelligence (BI) mogelijk maken. Hier vind je enkele van de meest gebruikte soorten en de daarbij behorende specifieke producten.
- Business Intelligence Suites
Dit zijn uitgebreide softwareoplossingen die een breed scala aan BI-functionaliteiten bieden, waaronder gegevensintegratie, rapportage, dashboarding, analyse en voorspellende modellering. Voorbeelden van BI-suites zijn Microsoft Power BI, Tableau, QlikView, en MicroStrategy.
- Data Visualization Tools
Deze tools zijn gericht op het visualiseren van gegevens om complexe informatie gemakkelijk te begrijpen en te maken. Ze bieden functies zoals interactieve dashboards, grafieken, kaarten en infographics. Enkele populaire data visualisatie tools zijn Tableau, Microsoft Power BI, Google Data Studio en Domo.
- Data Integration Platforms
Deze platforms helpen bij het verzamelen, opschonen en combineren van gegevens uit verschillende bronnen, zoals databases, spreadsheets en cloudapplicaties. Ze zorgen ervoor dat de gegevens consistent en accuraat zijn voor analyse en rapportage. Voorbeelden zijn Talend, Informatica en Microsoft SQL Server Integration Services (SSIS).
- Big Data Analytics Platforms
Voor organisaties die enorme hoeveelheden gegevens verwerken, zijn er speciale platforms voor big data-analyse beschikbaar. Deze platforms gegevens verwerken en bieden geavanceerde analysemogelijkheden zoals machine learning en geavanceerde statistische analyse. Voorbeelden zijn Apache Hadoop, Apache Spark, en IBM Watson Analytics.
- Cloud-based BI Platforms
Deze platforms bieden BI-functionaliteiten via de cloud, wat flexibiliteit en schaalbaarheid biedt zonder dat grote investeringen in hardware en infrastructuur noodzakelijk zijn. Populaire cloudgebaseerde BI-oplossingen zijn Microsoft Azure Analytics, Amazon QuickSight, en Google Cloud BI.
- Self-Service BI Tools
Deze tools zijn ontworpen voor niet-technische gebruikers, waardoor ze zelf analyses kunnen uitvoeren en rapporten kunnen genereren zonder tussenkomst van IT. Ze bieden intuïtieve gebruikersinterfaces en functies zoals slepen-en-neerzetten en point-and-click query building. Voorbeelden zijn Microsoft Power BI, Tableau Desktop en Google Data Studio.
De keuze voor een specifiek BI-platform of software hangt af van de behoeften en de complexiteit van de organisatie, evenals factoren zoals budget, schaalbaarheid en gebruikersvriendelijkheid. Mocht jij voor de keuze staan, is het altijd handig om een expert om advies te vragen voor het juiste product.
Hoe ziet de toekomst van Business Intelligence eruit?
Hoe de toekomst eruitziet kun je natuurlijk nooit exact weten, maar voor wat betreft Business Intelligence durven we te voorspellen dat de toekomst er veelbelovend uitziet. Met de voortdurende technologische vooruitgang zoals kunstmatige intelligentie en machine learning worden organisaties meer en meer in staat gesteld om optimaal gebruik te maken van gegevens. We kunnen verwachten dat BI in de toekomst meer voorspellend en sturend zal worden, waardoor bedrijven niet alleen kunnen begrijpen wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt en wat ze eraan kunnen doen.
Business Intelligence en Bluefin
Bij Bluefin zijn we fan van de ontwikkelingen op het gebied van Business Intelligence. Het stelt de Finance Professional in staat om een nog belangrijkere rol te vervullen voor het bedrijf dan hij al doet. Ben jij geïnteresseerd of zelfs al expert op het gebied van BI in Finance, dan is het zeker de moeite waard om van ons netwerk gebruik te maken. Kom eens een kop koffie drinken!
Neem contact opStuur ons een berichtje
Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op, of bel ons zelf.
Veelgestelde vragen
Wat valt onder werving en selectie?
Werving en selectie is in de basis het proces van identificeren, selecteren en aantrekken van de meest geschikte kandidaten voor uw bedrijf en vacature. In de praktijk betekent werving en selectie dat een bureau iemand werft die direct bij uw bedrijf in dienst komt.
Wat is detachering?
Detachering houdt in dat een ander bedrijf personeel aan je uitleent. De gedetacheerde werknemer staat daarbij meestal niet bij je op de loonlijst. De medewerker heeft dan een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een ander bedrijf dat personeel uitleent.

Vragen? Laurens helpt je graag verder!