Wat doet een financieel analist?

Een financieel analist heeft een belangrijke rol in een bedrijf en houdt zich bezig met de financieel-economische gevolgen van zowel interne beleidsaanpassingen als externe invloeden vanuit de omgeving van het bedrijf. Je rekent financiële scenario’s door, maakt risicoanalyses, houdt rentestijgingen en wat dat voor gevolgen kan hebben in de gaten en je ondersteunt de boekhouder of controller bij het opstellen van de kwartaal- en jaarcijfers. Een goede financieel analist is daarom zowel economisch, als bedrijfskundig en financieel onderlegd en heeft daar dan ook de opleiding voor gedaan.

Wat doet een financieel analist concreet?

Als financieel analist houd je je bezig met onder andere de volgende, concrete taken:

 • Het doorrekenen van financiële scenario’s op basis van beleidsaanpassingen – bijvoorbeeld het enteren van een nieuwe markt.
 • Het doorrekenen van financiële scenario’s op basis van externe invloeden – bijvoorbeeld een stijging van het rentepercentage.
 • Het uitvoeren van financiële analyses.
 • Het adviseren van het management team op financieel-economisch gebied.
 • Het meehelpen uitvoeren van uiteenlopende projecten die helpen bij het in kaart brengen van de prestaties van het bedrijf.
 • Het opstellen van SWOT-analyses met sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen.
 • het ondersteunen van de Financial Controller of boekhouder bij het opstellen van maand- en kwartaalrapportages en de jaarrekening
 • het ondersteunen van de Business Controller bij het opstellen van budgetten en meerjarenplannen.

Wat zijn de competenties van een financieel analist

Een overzicht van de competenties. Een financieel analist moet:

 • Analytisch kunnen denken.
 • In concepten kunnen denken.
 • Erg accuraat zijn.
 • Bewust zijn van alle financiële aspecten van het bedrijf. 
 • Bewust zijn van impact van economie en maatschappij op bedrijven.
 • Zaken (en zichzelf) goed kunnen presenteren.
 • Zelfsturend zijn en een oordeel kunnen vellen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden van een financieel analist?

De carrière van een financieel analist begint vaak als een assistent controller of als een junior financieel analist. Er zijn ook nog weleens traineeships, waarbij de persoon al werkend zijn of haar vak leert, die opleiden tot de functie van een financieel analist. Vaak is de complexiteit van een bedrijf bepalend voor de uitdaging van een financieel analist. Zo is het eenvoudiger om als starter in een klein bedrijf je loopbaan te beginnen. In de grotere bedrijven zijn is de functie van een financieel analist meestal senior-functies. Uiteindelijk kan een financieel analist ook doorgroeien naar functies als financial controller, CFO of CEO.

Wat verdient een financieel analist?

Het salaris van een financieel analist zit ongeveer tussen de €2.600 en €5.700 bruto per maand, afhankelijk van de werkervaring, het bedrijf en de functieomschrijving. Per jaar kom je dan dus uit op zo’n €31.200 voor een starter, tot €68.400 voor een senior. Daarnaast kun je als financieel analist vaak rekenen op goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals opleidingsmogelijkheden, aantrekkelijke bonussen en/of een leaseauto van de zaak.

Financieel analist worden bij Bluefin?

Ben jij een Financieel analist (in opleiding) en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan kunnen wij je wellicht helpen. Of je nu als freelancer, als zzp’er of in een vaste aanstelling aan de slag wil als Financieel analist, met ons grote netwerk aan bedrijven die op zoek zijn naar financieel personeel kunnen wij je ongetwijfeld helpen. Ons motto: met ons heb je ‘Always a good catch!’

Neem contact met ons op en kom erachter of we een good catch voor je kunnen vinden.

Veelgestelde vragen

Wat is een Financieel Analist?

Een Financieel Analist bestudeert de financiële situatie van een bedrijf en onderzoekt welke gevolgen veranderingen in de organisatie of de maatschappij hebben voor de financiële positie. Op basis van analyses helpt de Financieel Analist het management met het uitzetten van de financieel-economische koers.

Wat doet een Financieel Analist?

Een Financieel Analist bestudeert de financiële situatie van een bedrijf en houdt zich bezig met de financieel-economische gevolgen van zowel interne beleidsaanpassingen als externe invloeden vanuit de omgeving van het bedrijf. Je rekent financiële scenario’s door, maakt risicoanalyses, houdt rentestijgingen en wat dat voor gevolgen kan hebben in de gaten en je ondersteunt de boekhouder of controller bij het opstellen van de kwartaal- en jaarcijfers.

Een goede Financieel Analist is daarom zowel economisch, als bedrijfskundig en financieel onderlegd en heeft daar dan ook de opleiding voor gedaan.

Hoe word je Financieel Analist?

Als je Financieel Analist wilt worden moet je een Hbo of Wo-opleiding in de richting van Bedrijfseconomie volgen. Ook moet je een aantal jaar werkervaring opdoen in de financiële sector voordat je aan de slag kan als Financieel Analist.

Hoeveel verdien je als Financieel Analist?

Het startsalaris van en Financieel Analist bedraagt meestal tussen de €2.554 en €3.459 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de €3.049 en €4.240 per maand bij een werkweek van 38 uur.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!