Wat houdt je werk als (assistent) controller in?

Als je net begint op de financiële arbeidsmarkt of als het tijd is voor een verandering in je carrière is het realistisch om je te oriënteren op de verschillende functies. In dit blog bespreken we een van de meest bekende functies die er in de financiële wereld bestaat: de controller. De functietitel controller wordt vaak als verzamelnaam voor zeer uiteenlopende werkzaamheden gebruikt. Dit is onze kijk op de rol. 

wat doet een controller

Wat is een controller eigenlijk?

Als controller binnen een bedrijf heb je een spilfunctie. Je overziet de financiële processen, doelen en strategie. Dit doe je als hoofd van een bepaalde afdeling of als team van controllers, waarbij je rechtstreeks rapporteert aan het management. Je bewaakt de financiële resultaten en positie van een bedrijf.

Een controller kan samenwerken met een of meerdere assistent controllers, die zorgen voor ondersteuning. In veel bedrijven is een controller flexibel. Je speelt tegelijkertijd een controlerende en een adviserende rol. Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig financiële processen kan analyseren, opzetten en onderhouden.

 

Welke taken heeft een (assistent) controller?

De taken van een (assistent) controller lopen vaak erg uiteen. Zo zijn er de volgende mogelijkheden:

  • je geeft leiding aan de afdelingen (financiële) administratie of een economische afdeling;
  • je overziet de financiële doelstellingen van het bedrijf en onderzoekt waarom deze wel of niet gehaald worden;
  • je ontwerpt, beheert en analyseert financiële processen;
  • je schrijft financiële (advies)rapportages voor het management;
  • je stelt de begroting op;
  • je stelt een meerjarenplan op voor de toekomst van het bedrijf.

Om deze taken goed te kunnen uitvoeren, heb je een goede breedtekennis nodig van het financiële vakgebied. Tegelijkertijd zul je op kernonderwerpen genoeg diepgang moeten hebben, met name als het gaat om bedrijfseconomische onderwerpen.

 

Welk profiel heb je als (assistent) controller?

Voor een (assistent) controller is het vermogen om te analyseren erg belangrijk. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van je financieel inzicht. Naast je analytische vaardigheden, zul je ook communicatief sterk moeten zijn. Je bent immers de persoon die het management en stakeholders moet overtuigen van je financiële plan. Het schrijven van een financieel plan vereist ook een degelijk niveau van de Nederlandse en/of Engelse taal.

Leiderschapskwaliteiten zijn belangrijk voor controllers die leiding hebben over een afdeling. Daarnaast zul je af en toe te maken krijgen met vertrouwelijke informatie, waar je dus zorgvuldig mee om moet gaan. Het spreekt voor zich dat een controller goed moet kunnen samenwerken met anderen.

 

Welke opleiding of werkervaring heb je nodig als (assistent) controller?

Controllers hebben vaak een HBO-achtergrond in de bedrijfseconomie. Als controller is ook een aantal jaar werkervaring in de bedrijfseconomie standaard. Naast bedrijfseconomische ervaring en kennis van financiële en administratieve processen, is goede beheersing van Excel en ERP systemen van belang. 

Vaak ben je als (assistent) controller eerst een aantal jaar werkzaam in een administratieve functie, alvorens je doorgroeit naar deze baan. Als controller kun je vervolgens nog doorgroeien naar financieel directeur.

 

Werken als (assistent) controller

Wil jij graag aan de slag als (assistent) controller? Voldoe jij aan het vereiste profiel en kun je ons overtuigen dat jij een ‘good catch’ bent? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina of stuur ons je contactinformatie voor een Bluefin-DNA test.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!