Finance Manager vacature

De ene Finance Manager vacature is de andere niet, maar de vacatures voor Finance Managers hebben vaak wel een hoop dingen gemeen. Qua taken zou je kunnen stellen: als het met geld te maken heeft, dan ben je ermee bezig. Om die Finance Manager vacature goed te vervullen, heb je een bepaalde set aan skills nodig. Daarnaast zijn er een aantal taken die op vrijwel iedere vacature van Finance Managers te vinden is. Wil je meer weten over deze vacatures en wat je ervoor moet kunnen? Scrol dan vooral door op deze pagina. Wil je liever meteen weten welke Finance Manager vacatures of andere Finance vacatures er momenteel beschikbaar zijn, klik dan hieronder verder.

Een vacature voor manager finance & control

Een vacature Manager Finance & Control is een belangrijke financiële vacature in een organisatie. Degene die hem vervult is verantwoordelijk voor het beheer van financiële activiteiten zoals budgettering, prognoses en analyse. Je helpt bij het ontwikkelen en implementeren van financiële strategieën, bewaken de financiële prestaties en zorgen ervoor dat de financiële voorschriften worden nageleefd. Iemand die een Manager Finance & Control vacature vervult, wordt vaak ook betrokken bij het opstellen van financiële rapporten, het beheren van financiële risico's en het samenwerken met andere afdelingen om ervoor te zorgen dat de financiële doelen worden gehaald. Klinkt dit als iets voor jou?

Vergroot je netwerk met Bluefin

Een interim Finance Manager vacature

Een interim Finance Manager vacature verschilt op een aantal belangrijke punten met een gewone Finance Manager vacature. We spreken hier ook eerder van een opdracht dan van een vacature. Een interim Finance Manager opdracht heeft een tijdelijk karakter. Je wordt als financial professional voor een bepaalde tijd ingezet om jouw specifieke, financiële expertise. Dat kan bijvoorbeeld zijn om bij te staan in een project, om iemand tijdelijk op te vangen of om bij te springen in bijvoorbeeld een seizoensgebonden piek. Bij Bluefin zijn we specialist op het gebied van het detacheren van financieel personeel, dus zien we vaak interim opdrachten voor Finance Managers voorbijkomen. Ben je benieuwd naar wat er zoal langskomt? Bekijk hieronder de opdrachten die openstaan of neem contact met ons op om je netwerk te vergroten.

Bekijk interim Finance vacatures

Openstaande vacatures

Finance Manager

Finance 40 Moerdijk
Werving & Selectie

Our client is a family company, and has grown organically to become a global specialist in stainless steel. The company has 72 branches, holdings and representative offices established across six c...

Finance Manager

Finance 40 Zeeland
Werving & Selectie

Voor een van onze relaties in Zeeland zijn wij op zoek naar een gedreven Manager Finance. Deze sterk groeiende organisatie werkt vanuit meerdere locaties in o.a. Zeeland. Wil jij samen met jouw fin...

Bekijk de vacatures

De taken die bij een Finance Manager vacature horen

Een Finance Manager – ook wel een Financieel Manager genoemd – is een echte Finance professional. Je bent verantwoordelijk voor het beheer van financiële activiteiten binnen een organisatie. De uiteindelijke taken hangen samen met de grootte van het bedrijf, de specifieke behoeften en hoe de rest van de afdeling eruitziet, maar hieronder vind je enkele veelvoorkomende taken die je op een vacature voor Finance Managers terug zal vinden.

 • Budgettering: Het opstellen en beheren van het budget van de organisatie is een belangrijke taak voor jou als Finance Manager. Dit omvat het plannen van inkomsten en uitgaven, het bewaken van budgetvariaties en het aanpassen van budgetten indien nodig.
 • Financiële rapportage: Het voorbereiden én presenteren van financiële rapporten aan onder andere het management. Hierbij kun je denken aan de winst- en verliesrekening, de balans, het kasstroomoverzicht en financiële ratio's. Financiële rapporten én Finance Managers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
 • Kostenbeheer: Je houdt je natuurlijk bezig met het uitgaande geld. Of, concreter: het identificeren van kostenbesparingen én efficiëntieverbeteringen om de financiële gezondheid van de organisatie te bevorderen zijn belangrijke taken.
 • Kasbeheer: Als Finance Manager zorg je er ook voor dat de organisatie liquide is. Zo beheer je de kasstromen van de organisatie om ervoor te zorgen dat er aan operationele behoeften kan worden voldaan.
 • Financiële analyse: Naast de rapportages die je maakt, analyseer je deze ook in combinatie met trends om zo de financiële prestaties te beoordelen en uiteindelijk ook aanbevelingen te doen ter verbetering.
 • Risicobeheer: Of risico’s nu genomen of vermeden worden, ze moeten in ieder geval in kaart worden gebracht. Het identificeren en beheren van financiële risico's, zoals valutarisico's, renterisico's en kredietrisico's, zijn ook vaak belangrijke taken binnen Financial Manager vacatures.
 • Belastingbeheer: Het zorgen voor naleving van belastingwetten en het optimaliseren van de fiscale positie van de organisatie.
 • Financiële planning: Het ontwikkelen van financiële plannen en strategieën om de financiële doelstellingen van de organisatie te ondersteunen.
 • Beheer van financiële systemen: Het beheren en verbeteren van financiële informatiesystemen en boekhoudsoftware.
 • Toezicht op financiële medewerkers: Niet altijd, maar vaak heeft moet je om de Finance Manager vacature goed te vervullen ook het financiële team leiden. Denk hierbij aan de boekhouders, financiële analisten en administratief personeel.
   

Deze specifieke taken van een Finance Manager kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de industrie. Over het algemeen ben je verantwoordelijk het financiële reilen en zeilen van de organisatie om zo de financiële gezondheid te waarborgen en bij te dragen aan het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen. Op zoek naar een nieuwe uitdaging in Finance?

Kom eens een kop koffie drinken

Competenties voor het vervullen van Finance Manager vacatures

Om een vacature voor Finance Manager succesvol te vervullen, zijn een breed scala aan vaardigheden en kwaliteiten nodig. Hier zijn enkele belangrijke vaardigheden en eigenschappen die essentieel zijn voor deze rol.

 • Je bent een financieel expert. Als Finance Manager moet je een diepgaand begrip hebben van alles van de financiële tak van een bedrijf. Denk aan financiële principes, boekhouding, budgettering, kasstroombeheer, financiële rapportage en financiële analyse.
 • Je hebt analytisch vermogen. Je moet complexe financiële gegevens kunnen analyseren om trends te identificeren, financiële prestaties te beoordelen en besluitvorming te ondersteunen.
 • Je hebt probleemoplossend vermogen. Als Finance manager word je vaak geconfronteerd met financiële uitdagingen, dus moet je in staat zijn om creatieve oplossingen te bedenken en problemen effectief op te lossen.
 • Je bent communicatief vaardig. Naast communicatie binnen je team, moet je ook in staat zijn om financiële informatie duidelijk en begrijpelijk te communiceren aan niet-financiële belanghebbenden, zoals het senior management en andere afdelingen.
 • Je bent integer en ethisch verantwoord. Misschien overbodig om te noemen, maar het is wel een essentiële eigenschap van een Finance Manager. Eerlijkheid en ethische verantwoordelijkheid staan het vaandel bij het beheren van financiële middelen en het rapporteren van financiële informatie.
 • Je bent technische bekwaamheid. In het kader van alle technische ontwikkelingen dien je ook technisch bekwaam te zijn. Het gebruik van financiële software en tools is belangrijk. Je bent dus bekend met boekhoudprogramma's, spreadsheets, financiële analyse-software en mogelijk ERP-systemen.
 • Je hebt de nodige leiderschap skills. Je moet in staat zijn om een financieel team te leiden, te motiveren en te inspireren. Dit omvat het stellen van duidelijke doelen, het delegeren van verantwoordelijkheden en het ontwikkelen van het team.
 • Je hebt kennis van regelgeving en compliance. Je moet op de hoogte zijn van financiële wet- en regelgeving en ervoor zorgen dat de organisatie voldoet aan alle vereisten.
 • Je kunt goed onderhandelen. Lang niet altijd, maar in sommige gevallen moet je onderhandelen over financiële overeenkomsten, zoals leningen of contracten met leveranciers.
 • Je bent een teamspeler. Naast je eigen team, werk je als Finance Manager veel samen met andere afdelingen, zoals HR, marketing en operations. Het vermogen om effectief in een team te werken is belangrijk.

De exacte vaardigheden van een Finance Manager vacature verschillen natuurlijk per bedrijf. Het kan zijn dat je niet overal even goed in bent. Wat dan belangrijk is, is dat je vooral ook goed weet waar je krachten liggen én waar je dus hulp bij kunt gebruiken vanuit je collega’s. Weten wat je niet kan, is vaak nog belangrijker dan weten wat je wel kan. Over het algemeen is een combinatie van technische financiële kennis, leiderschapscapaciteiten en communicatieve vaardigheden belangrijk voor succes in deze rol. Herken jij veel van deze vaardigheden in jezelf?

Vergroot je netwerk met Bluefin

Finance vacatures bij Bluefin

Ook al hebben we hierboven de taken en competenties van een Finance Manager vacature opgesomd, bij Bluefin gaat het ons niet alleen de taken en competenties. Wij werken met mensen en daar zijn we ons van bewust. Natuurlijk spelen de taakomschrijving en de competenties een rol in een zoektocht, maar de échte match creëren we door ook het karakter van een persoon te matchen met de bedrijfscultuur. Daar ontstaat de echte, duurzame match. Hierdoor – en door onze meer dan 35 jaar ervaring in het vak – heb je met Bluefin Always a good catch. Wil jij een stap maken in je Finance carrière?

Bluefin is je ongedwongen vangnet voor je volgende vangst
laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!