5 voordelen van detachering

Tijdens het zoeken naar een baan als net afgestudeerde financial, of misschien wel tijdens je huidige baan als controller of accountant, word je benaderd door een detacheringsorganisatie. Jij lijkt geschikt te zijn om door hen te worden gedetacheerd. Maar waarom zou je eigenlijk voor detachering kiezen? Wij vroegen het aan onze nieuwste Bluefinners.

waarom wij kiezen voor detachering bluefin

1. Detachering geeft je de mogelijkheid om te proeven 

Een van de belangrijkste voordelen van detachering is dat je de mogelijkheid hebt om bepaalde functies uit te proberen zonder dat je jezelf “voor de rest van je leven” vastlegt. Weet je niet goed of je graag richting financieel controller of juist accountancy wilt bewegen? Dan geeft detachering je de mogelijkheid om beide functies op projectbasis uit te proberen.

Met name als je net bent afgestudeerd is detachering een ideale optie om de eerste stappen in het professionele bedrijfsleven te zetten. Met alle basiskennis die je tijdens je stage, afstudeerstage en lessen hebt opgedaan, kun je jezelf nu echt ontwikkelen. Met detachering bind je jezelf niet meteen aan een bedrijf of functie en houd je alle opties open.

Ditzelfde geldt voor Jonathan van der Hoeven. Hij heeft de opleiding International Financial Management and Control afgerond en gebruikt verschillende projecten bij Bluefin om te kijken wat hij echt wil. Weten waar ik naartoe wil is het doel. Ik wil uiteindelijk aan de top belanden, maar dit hoeft niet binnen vijf jaar. Over twee tot drie jaar wil ik graag zeker weten of ik de control kant op ga of niet.

2. Met detachering kun je kennismaken met verschillende organisaties 

Naast het proeven van verschillende functies, geeft detachering je ook het voordeel dat je bij verschillende organisaties werkzaam kunt zijn. Dit zorgt niet alleen voor gezonde verfrissing, maar voorkomt ook dat je in een sleur raakt. Je kunt hierbij ook echt kijken wat je wel en niet bevalt en aan de hand daarvan een beslissing nemen voor een volgend project.

Het geeft je tevens de mogelijkheid om bedrijven vanaf verschillende invalshoeken te zien werken. Zo gebruikt Paul Hoezen zijn rollen voor Bluefin als tussenstap. Op een financiële afdeling zie je een bedrijf puur alleen vanuit de cijferhoek. Ik wilde graag verschillende bedrijfstypen uitproberen. Detachering biedt mij een mooie tussenstap om te kijken welk type echt interessant is.

3. De relaties met detachering zijn duurzaam 

Tijdens het project of financieel vraagstuk bouw je duurzame relaties op met je collega’s en leidinggevenden. Je komt bij een organisatie binnen met een duidelijk doel, ze hebben je nodig. Samen werken om een probleem op te lossen of om een project af te ronden, zorgt ervoor dat je investeert in langdurige relaties.

Als gedetacheerde ben je vaak gedurende een langere tijd werkzaam bij een organisatie (denk aan een aantal maanden tot één jaar) dan bijvoorbeeld een uitzendkracht. Je bent bovendien een professional waar ze wat van verwachten. Voldoen aan deze verwachtingen creëert niet alleen een goed gevoel bij de anderen in de organisatie, maar geeft ook zelfvertrouwen en positieve energie.

4. Detachering geeft je toegang tot organisaties en functies

Je kunt als gedetacheerde gebruik maken van de connecties van jouw detacheringsbureau. Dit opent deuren die anders misschien gesloten blijven. Je hoeft ook niet zelf naar nieuwe opdrachten te zoeken en krijgt persoonlijke begeleiding vanuit jouw eigen organisatie. Je hebt dan ook een contract met het detacheringsbureau en niet met de organisatie waar je uiteindelijk terecht komt.

Een goed bureau helpt je en kan je tot op zekere hoogte beschermen. Zo heeft Desmond Forsthövel, als nieuwe werknemer voor Bluefin bewust gekozen voor detachering. Ik werkte voorheen bij een accountantskantoor voor veel bedrijven. Echter, de kortdurende projecten als accountant zorgde voor een enorm hoge werkdruk. Er waren zeer strakke deadlines en overwerken was structureel. Ik hoop nu bij meerdere bedrijven een langduriger relatie op te bouwen en daarmee meer kennis op te doen tijdens de verschillende projecten.

5. Detachering laat je belangrijke vaardigheden ontwikkelen

Naast je financiële vaardigheden als finance professional, heb je de mogelijkheid om als gedetacheerde ook diverse andere vaardigheden te ontwikkelen. Omdat je telkens met verschillende organisaties en collega’s werkt, is het belangrijk dat je jezelf snel kunt aanpassen. Als je een financieel vraagstuk komt oplossen, vraagt dit om vaardigheden rondom leiderschap, delegeren en aansturen.

Het versterken van je sociale vaardigheden speelt ook een rol. Doordat je werkt voor verschillende organisaties, krijg je te maken met verschillende bedrijfsculturen. Zo heb je ook de mogelijkheid om je te onderscheiden of te profileren. Jonathan maakt daar graag gebruik van. Volgens anderen ben ik niet alleen cijfermatig, maar ook social sterk. Die sociale vermogens ontbreken nog wel eens op de financiële afdeling, maar ik kan zaken combineren door middel van mijn sociale vermogens en goede aanpak met cijfers.

Detachering bij Bluefin

Als je kiest voor detachering, is het erg belangrijk dat het detacheringsbureau goed bij je past. Bij Bluefin krijg je eerst een gesprek met een van onze recruiters, maar je zit al spoedig met de eigenaren aan tafel. Bluefin neemt je zorgen uit handen, door te zoeken naar het juiste project én bedrijf dat bij jou past. We houden de lijntjes kort en helpen waar nodig.

Ook interesse in detachering? Neem contact op met Bluefin en meld je aan voor een Bluefin DNA-test. Bekijk ook eens welke professionals je voor gingen en maak kennis met Jonathan, Paul en Desmond op onze team pagina.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!