Wat houd het werk van een accounting professional in?

Als je net begint op de financiële arbeidsmarkt of als het tijd is voor een verandering in je carrière is het realistisch om je te oriënteren op de verschillende functies. In een vorig blog bespraken we het beroep (assistent) controller. Nu gaan we dieper in op een andere onmisbare functie in de financiële wereld: de accounting professional.

wat doe je als accounting professional

Wat doet een accounting professional eigenlijk?

Als accounting professional opereer je als onderdeel van een (middel)grote organisatie. Met jouw financiële kennis en expertise ben je verantwoordelijk voor vele kerntaken binnen het bedrijf. Je houdt je bezig met de boekhouding, geeft adviezen aan de directie en andere financials én je zorgt ervoor dat de belangrijke documenten, zoals de periodeafsluitingen, op tijd worden opgemaakt en opgeleverd.

Door jouw werkzaamheden krijgt een organisatie inzicht in de kosten en omzet van het bedrijf. Vanuit bijvoorbeeld de jaarrekening en andere gegevens, adviseer je regelmatig de directie. Je start processen die kosten besparen op in het financiële systeem en je bent op de hoogte van de laatste wetswijzigingen en voert deze door.

Welke taken heeft een accounting professional?

Als accounting professional heb je een gevarieerd takenpakket. Je speelt in op de behoefte van de organisatie. Dit kan zijn door de boekhouder te ondersteunen of door een strategisch, kostenbesparend advies aan de directie.

  • je controleert de maand-, kwartaal- of jaarrekening op fouten en past deze waar nodig aan;
  • je stelt zelf de maand-, kwartaal- of jaarrekening van een bedrijf op;
  • je overlegt met de directie over de financiële resultaten;
  • je maakt financiële rapportages of controleert de rapportages van anderen;
  • je voert financiële analyses uit en rapporteert aan de controller of directie;
  • je evalueert de doelen van een organisatie en stelt een plan op om deze te behalen.

Omdat je als accounting professional een bepalende rol hebt en je constant op de hoogte moet blijven van de (juridische) ontwikkelingen in het vakgebied, blijf je jezelf ook bijscholen.

Welk profiel heb je als accounting professional?

Als accounting professional is het ontzettend belangrijk dat je foutloos en zeer secuur kunt werken. Je gebruikt je financieel inzicht en analytisch vermogen om te kijken waar een organisatie overbodige kosten maakt. Daarnaast zie je kansen of mogelijkheden voor een bedrijf. Je kunt uitstekend overweg met cijfers en de Nederlandse of Engelse taal beheers je optimaal.

Ook op je flexibiliteit en communicatieve vaardigheden wordt een beroep gedaan. Je moet de opgestelde rekeningen en rapportages kunnen presenteren aan de directie en eventuele stakeholders. Variatie aan werkzaamheden vind je wel prettig en het snel schakelen is voor jou geen probleem.

Welke opleiding of werkervaring heb je nodig als accounting professional?

Als accounting professional heb je minimaal een HBO-achtergrond met accounting affiniteit. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de opleiding bedrijfseconomie of accountancy volgen. Vaak kun je als accounting professional bij een groot aantal organisaties terecht, omdat je een brede basiskennis hebt van allerlei financiële processen. Je gaat aan de slag met een vaste aanstelling of kiest voor detachering/interim om bij verschillende bedrijven ervaring op te doen.

Aan het werk als accounting professional?

Wil jij graag aan de slag als accounting professional? Voldoe jij aan het vereiste profiel en kun je ons overtuigen dat jij een ‘good catch’ bent? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina of stuur ons je contactinformatie voor een Bluefin-DNA test.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!