Junior controller

Als Junior Controller speel je een belangrijke rol in het financiële team van een organisatie. Je ondersteunt bij financiële rapportages, budgetteringen, kostenbeheer en financiële analyses. Maar wat onderscheidt een Junior Controller van andere rollen binnen finance? Wat is het verschil tussen een Junior Business Controller en een Junior Financial Controller? Wat moet je kunnen en wat voor salaris hoort bij het vervullen van Junior Controller vacature? Op die vragen en meer geven we antwoord op deze pagina.

Bij Bluefin hebben we door ons grote netwerk bovendien vaak Junior Controller vacatures open staan. Heb jij vragen die je liever aan een van onze adviseurs stelt? Neem dan gerust contact met ons op.

Junior Business Controller

Als Junior Business Controller bied jij vaak de helpende hand aan een Senior Business Controller. Je helpt bij het opstellen van de financiële rapporten en helpt bij het maken van de presentaties die het Management Team uiteindelijk voorzien in belangrijke adviezen. Jij bent secuur en weet wat er van je verwacht wordt en de dingen die jij uitvoert helpen de Business Controller bij het uitvoeren van diens werkzaamheden.

Daarnaast help je als Junior Business Controller de Business Controller bij het signaleren van potentiële problemen. Je bent vooral verantwoordelijk voor de aanvoer van de financiële informatie en het opstellen van belangrijke stukken, op basis waarvan de jouw leidinggevende zijn werk weer optimaal uit kunt voeren. Het Junior Business Controller salaris varieert van ongeveer €35.000 tot €50.000. Als je een Junior Business Controller vacature vervult, krijg je dus al best een grote verantwoordelijkheid te dragen. In deze functie leer je enorm veel, waardoor je binnen afzienbare tijd door kunt groeien tot medior en vervolgens tot senior Business Controller.

Ben jij op zoek naar een vacature voor Junior Business Controllers?

Onze Junior Business Controller vacatures

Junior financial controller

Als Junior Financial Controller werk je samen met Senior Financial Controllers en CFO's (Chief Financial Officers) om ervoor te zorgen dat het bedrijf financieel gezond is en blijft. Je hebt dus een belangrijke én dankbare functie waarin je veel leert over het financiële reilen en zeilen van een bedrijf en de strategische beslissingen die hieruit voortvloeien.

Daarnaast help je als Junior Financial Controller de Senior Financial Controller bij het signaleren van potentiële problemen. Je bent verantwoordelijk voor de aanvoer van de financiële informatie en het opstellen van belangrijke stukken, op basis waarvan de jouw leidinggevende zijn werk weer optimaal uit kunt voeren. Het Junior Financial Controller salaris varieert en ligt ongeveer tussen de €32.000 en €45.000, afhankelijk van het bedrijf en de precieze functieomschrijving. Voor het vullen van een Junior Financial Controller vacature kun je dus al best een grote verantwoordelijkheid moeten dragen. In deze functie leer je enorm veel, waardoor je binnen afzienbare tijd door kunt groeien tot medior en vervolgens tot senior Business Controller.

Ben jij op zoek naar een vacature voor Junior Financial Controllers?

Onze Junior Financial Controller vacatures

Wat is een gemiddeld Junior Controller salaris?

Het Junior Controller salaris varieert afhankelijk van factoren zoals je opleiding, de werkervaring die je al hebt, de grootte van het bedrijf waarvoor je werkt en de locatie van het bedrijf. Ook de manier waarop jij je presenteert, onderhandelt en het budget van de organisatie spelen een rol bij het uiteindelijke salaris. Om een indicatie te geven: het salaris voor een Junior Controller ligt ongeveer tussen de €32.000 en de €50.000 per jaar. Let wel op dat dit een grove schatting is en dat het daadwerkelijke salaris van een Junior Controller dus afhankelijk is van bovengenoemde aspecten.

Weten hoeveel jij kunt gaan verdienen?

Vraag het aan een van onze adviseurs

Junior Credit Controller

Een Junior Credit Controller is verantwoordelijk voor het beheer van de debiteuren van een organisatie. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden die typisch zijn voor een junior credit controller:

 • Debiteurenbeheer. Als Junior Credit Controller ben je veel bezig met het beheren van openstaande facturen en het minimaliseren van betalingsachterstanden van klanten.
 • Kredietbeoordeling. Als Junior Credit Controller assisteer je bij het doen van kredietbeoordelingen van nieuwe en bestaande klanten.
 • Facturatie. Je zorgt ervoor dat klanten tijdig hun facturen ontvangen. Je helpt ook bij het beantwoorden van vragen of klachten met betrekking tot facturen.
 • Rapportage. Als Junior Credit Controller help je bij het opstellen van rapporten over het debiteurenbeheer, het analyseren van trends in betalingsgedrag en het identificeren van risico's of problematische accounts.
 • Samenwerking. Je dient ook nauw samen te werken met ander afdelingen, zoals de verkoopafdeling en klantenservice, om eventuele problemen of geschillen met betrekking tot betalingen op te lossen en een goede klantrelatie te behouden.

Dit zijn een aantal taken van een Junior Credit Controller, waarvan je kunt stellen dat het vooral gericht is op debiteuren. Het is belangrijk op te merken dat de specifieke taken en verantwoordelijkheden van een Junior Credit Controller kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de industrie waarin ze actief zijn. Benieuwd naar Junior Project Controller vacatures?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden

Junior Assistent Controller

Een Junior Assistent Controller ondersteunt de controller bij verschillende financiële en boekhoudkundige taken binnen een organisatie. Hieronder vind je enkele taken en verantwoordelijkheden die typisch zijn wanneer je een Junior Assistent Controller vervult.

 • Boekhoudkundige taken
 • Financiële rapportage
 • Budgettering en forecasting
 • Kostenbeheer
 • Interne controle
   

Belangrijk om te beseffen: dit zijn zeker niet alle taken van een Junior Assistent Controller en het is ook niet zo dat je altijd al deze taken uitvoert binnen die functie, maar het geeft je grofweg een beeld van wat je kunt verwachten. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je vanuit je functie als Junior Assistent Controller doorgroeien naar meer senior posities binnen het financiële/controller domein. Meer weten over Junior Assistent Controller functies?

Neem contact op met een van onze adviseurs

Openstaande vacatures

Financial Controller

40 Rotterdam
Werving & Selectie

Voor een van onze relaties in Rotterdam zijn we op zoek naar een Financial Controller. Grote internationale speler in de Freight Forwarding sector. In deze rol ben je van cruciaal belang om de...

Senior Financial Controller

Finance 40 Amsterdam
Werving & Selectie

Voor onze klant in Amsterdam zijn wij op zoek naar een Senior Financial Controller. De klant is actief in de investment/consulting voor klanten in heel Europa. Zij helpen o.a. klanten een vestiging...

Bekijk de vacatures

De functieomschrijving van een Junior Controller

Wat doet een Junior Controller nu precies? Nou, in het algemeen is diegene verantwoordelijk voor het ondersteunen van de financiële en boekhoudkundige activiteiten binnen een organisatie. Om een concreter beeld te geven: binnen de Junior Controller functieomschrijving komen in het algemeen onderstaande taken voor.

 • Financiële rapportage
  Als Junior Controller assisteer je bij het opstellen van financiële rapporten, zoals maandelijkse, kwartaal- en jaarlijkse rapporten. Je verzamelt en analyseert financiële gegevens om de nauwkeurigheid en tijdigheid van de rapportage te waarborgen.

 • Budgettering en forecasting
  Je ondersteunt bij het opstellen van budgetten en financiële prognoses, helpt bij het bewaken van de voortgang ten opzichte van het budget, identificeert afwijkingen en biedt aanbevelingen voor verbetering.

 • Kostenbeheer
  Het assisteren bij het beheer en de controle van kosten binnen de organisatie is ook een van je kerntaken als Junior Controller. Je analyseert dan dus kostenstromen, identificeert inefficiënties en biedt suggesties voor kostenbesparingen.

 • Interne controle
  Ook assisteer je bij het waarborgen van interne controleprocedures en -processen. Je helpt bij het identificeren van risico's en het implementeren van maatregelen om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van financiële gegevens te waarborgen.

 • Samenwerken
  Een belangrijk aspect, wat niet per se uniek is voor de Finance afdeling, is het samenwerken met andere afdelingen zoals inkoop, verkoop en financiën, om financiële informatie te verzamelen en te verwerken.


Dit is een greep uit de functieomschrijving van een Junior Controller. Over het algemeen dien je als Junior Controller een ondersteunende rol binnen het financiële team, waarmee je bijdraagt aan de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van gegevens en analyses om uiteindelijk de financiële gezondheid van de organisatie te waarborgen. Herken jij je in veel van deze competenties?

Voeg Bluefin toe aan je netwerk

Interim Junior Controller

Een interim Junior Controller is een tijdelijke finance professional die wordt ingehuurd om de rol van een Junior Controller te vervullen voor een beperkte periode. Hier zijn enkele competenties waarvan het voor je spreekt als je die bezit, wanneer je op zoek bent naar een interim Junior Controller functie:

 • Je bent flexibel inzetbaar.
 • Je past je snel aan in een nieuwe omgeving.
 • Je hebt een brede ervaring in het vak
 • Je bent zeer resultaatgerichtheid.
 • Je bent goed in het ontvangen én overdragen van kennis.
 • Je bent sociaal zeer capabel en kunt gemakkelijk met veel mensen overweg.


Dit zijn een aantal aspecten die je goed kunt gebruiken als interim-professional. Hiermee kun je een waardevolle aanvulling vormen op het financiële team en kun je organisaties helpen bij het overbruggen van tijdelijke behoeften op het gebied van financiële controle en rapportage.

Versterk je netwerk met Bluefin?

Ben jij een Junior Controller óf ben je juist nog op zoek naar een functie binnen Finance? Vergroot dan je kansen op een functie die bij je past met Bluefin. Wij kijken niet alleen naar de match tussen competenties en vacature, maar ook naar de match tussen karakter en bedrijfscultuur. Daarmee zorgen we bij Bluefin voor: Always a good catch. Neem gerust eens contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Wat doet een Assistent Controller?

Als Assistent Controller help je de Controller en het Management met de administratieve en controlerende werkzaamheden. Ook help je bij het uitzetten van de financiële koers van een organisatie. Hoewel de functie van Assistent Controller binnen de functiegroepen finance en zakelijke dienstverlening valt, komt deze natuurlijk in vrijwel alle branches voor.

Wat verdient een Assistent Controller?

Als fulltime Assistent Controller ga je gemiddeld tussen de €2.622 en €2.910 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat €35.850 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt.

Wat doet een Business Controller?

Een Business Controller (BC) voorziet de directie van de juiste financiële informatie en geeft adviezen op basis van die informatie. Je bereidt met diezelfde directie het strategische beleid voor en vertaalt dat beleid naar concretere zaken. Daarbij kun je denken aan het ontwerpen van organisatiestructuren, het invoeren van administratieve systemen en het ontwikkelen van bepaalde werkwijzen en procedures. Hierbij ligt de nadruk op het behalen van bedrijfsdoelen en het waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf voor de lange termijn.

Wat zijn de taken van een Business Controller?

Als Business Controller houd je je bezig met onder andere de volgende taken:

 • Je helpt met het bepalen van de strategie van het bedrijf.
 • Je vertaalt de strategie naar concrete controleerbare doelstellingen.
 • Je signaleert trends en doet aanbevelingen op basis van die trends.
 • Je analyseert de financiën en rapporteert afwijkingen ten opzichte van forecasts.
 • Je initieert verbeterprocessen op basis van financiële analyses.
 • Je onderhoudt uiteenlopende contacten met onder anderen het management, accountants en andere stakeholders.

Als Junior Business Controller houd je je over het algemeen iets minder bezig met strategiebepaling en sta je vaak onder supervisie van een andere Business Controller.

Wat verdient een Business Controller?

Een Business Controller verdient gemiddeld tussen de €3.890 en €5.265 bruto per maand in Nederland.

Het verschil tussen Financial Controller en Business Controller?

De Financial Controller houdt zich bezig met de financiën, de Business Controller neemt aan de hand van de financiën beslissingen voor verbeteringen en besparingen binnen het bedrijf. Financial Controllers zijn vaak bezig met het opstellen van financiële documenten.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!