Wat doet een Junior Business Controller?

Als Junior Business Controller bied je ondersteuning aan de Senior Business Controller binnen een bedrijf. Een belangrijke én dankbare functie waarin je veel leert over het financiële reilen en zeilen van een bedrijf en de strategische beslissingen die hieruit voortvloeien. Jij zorgt er als Junior Business Controller voor dat alle cijfers goed op orde zijn en helpt de Senior Business Controller om met behulp van die cijfers het juiste advies kan geven richting het Management Team over de strategie.

Benieuwd of er vacatures openstaan voor Junior Business Controller?

Wat zijn concrete taken van een Junior Business Controller?

Als Junior Business Controller houd je je bezig met de cijfers en de commerciële kansen en bedreigingen die die cijfers betekenen. Door middel van accurate financiële analyses weet jij precies hoe het bedrijf er voor staat en welke acties en strategieën het bedrijf kan uitrollen om de kansen te benutten. Ondanks dat je vaak onder supervisie van een andere Business Controller, toon jij zelfstandigheid en eigenaarschap. Je houdt je je vooral bezig met de volgende taken:

 • Het ondersteunen bij het opstellen van de maandelijkse rapportages.
 • Het helpen bij het opstellen van budgetten en businessplannen.
 • Het uitvoeren van financiële en commerciële analyses.
 • Het signaleren van bijzonderheden en afwijkingen.
 • Het doen van suggesties omtrent het optimaliseren van bedrijfsprocessen.
 • Het interpreteren van commerciële data en deze vertalen naar financiële informatie.
 • Het selecteren van KPI’s om daarmee de voortgang van de doelstellingen meten.
 • Het ondersteunen van de Business Controllers met hun werkzaamheden en analyses.

Wat zijn de competenties van een goede Junior Business Controller?

Naast het feit dat jij ontzettend goed bent met cijfers en de totstandkoming van de nodige documentatie van die cijfers, moet je ook goed kunnen interpreteren wat die cijfers betekenen. En in de vervolgstap moet je jouw interpretatie van die cijfers (en de gevolgen die daarbij horen voor het bedrijf) goed en overtuigend onder woorden kunnen brengen. Naast cijfermatig sterk zijn, is dus ook jouw overtuigingskracht van groot belang om in deze functie te kunnen groeien. Hieronder vind je een aantal concrete competenties van de Junior Business Controller op een rij:

 • Je bent cijfermatig sterk en je levert nauwkeurig werk af.
 • Je hebt een proactieve en commerciële instelling.
 • Je bent flexibel, zelfstandig, integer en stressbestendig.
 • Je hebt overtuigingskracht en weet je ideeën goed te presenteren.
 • Je bent sociaal en bent goed in het onderhouden van relaties.
 • Je hebt gevorderde Excel-vaardigheden.
 • Je hebt basiskennis werken met Business Intelligence.
 • Je hebt vaak een afgeronde HBO of WO opleiding in Finance en hebt enige werkervaring.
Junior Finance vacatures

Junior Business Controller Marketing

Finance 40 Rotterdam
Werving & Selectie

Voor een van onze klanten in Rotterdam zijn op zoek naar een Junior Business Controller. Ambitieuze en grote internationale speler met interessante interne ontwikkel en doorgroeimogelijkheden. De a...

Junior Business Controller

Finance 40 Utrecht
Werving & Selectie

Voor onze klant in regio Utrecht werk je op een locatie waar kaas wordt gemaakt. Dat doen ze met ruim 420 collega's, verdeeld over drie locaties in Nederland. Achter de klant staat de grootste zuiv...

Meer vacatures laden

Wat verdient een Junior Business Controller?

Het salaris voor een Junior Business Controller ligt ongeveer tussen de €40.000 en de €50.000 per jaar. Waar het uiteindelijke salaris ligt is afhankelijk van je opleiding, hoe jij je presenteert (of ‘verkoopt’) aan het bedrijf en wat het bedrijf over heeft voor de positie.

Trends en ontwikkelingen Junior Business Controller functies

Een hele belangrijke ontwikkeling, zeker op het gebied van nieuwe Business Controller functies, zijn de toevoegingen van het analyseren van (big) data met behulp van BI (Business Intelligence). Als je hier bekend mee bent en thuis bent in tools zoals Tableau, PowerBI, SAP Business Objects en Qlickview, dan is dat een grote plus op je cv.

Junior Business Controller worden via Bluefin?

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan binnen finance waarin jij jouw opgedane kennis kunt testen én nog veel kunt leren op het gebied van Business Control? Dan is een functie als Junior Business Controller echt iets voor jou. Via Bluefin kun je als interimmer een kijkje nemen in de keuken van uiteenlopende bedrijven, waardoor jij nog meer leert over het bedrijfsleven. Met ons grote netwerk aan bedrijven die op zoek zijn naar financieel personeel kunnen wij je helpen. Wij kijken bovendien niet alleen naar jouw competenties, maar ook of jouw karakter bij de bedrijfscultuur past. Hierdoor hebben wij ‘Always a good catch!’

Heb jij interesse in vacatures voor controller functies? Neem dan eens contact met ons op en kom erachter of we een good catch voor je kunnen vinden.

Neem contact op!

Veelgestelde vragen

Wat doet een Business Controller?

Een Business Controller (BC) voorziet de directie van de juiste financiële informatie en geeft adviezen op basis van die informatie. Je bereidt met diezelfde directie het strategische beleid voor en vertaalt dat beleid naar concretere zaken. Daarbij kun je denken aan het ontwerpen van organisatiestructuren, het invoeren van administratieve systemen en het ontwikkelen van bepaalde werkwijzen en procedures. Hierbij ligt de nadruk op het behalen van bedrijfsdoelen en het waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf voor de lange termijn.

Wat zijn de taken van een Business Controller?

Als Business Controller houd je je bezig met onder andere de volgende taken:

 • Je helpt met het bepalen van de strategie van het bedrijf.
 • Je vertaalt de strategie naar concrete controleerbare doelstellingen.
 • Je signaleert trends en doet aanbevelingen op basis van die trends.
 • Je analyseert de financiën en rapporteert afwijkingen ten opzichte van forecasts.
 • Je initieert verbeterprocessen op basis van financiële analyses.
 • Je onderhoudt uiteenlopende contacten met onder anderen het management, accountants en andere stakeholders.

Als Junior Business Controller houd je je over het algemeen iets minder bezig met strategiebepaling en sta je vaak onder supervisie van een andere Business Controller.

Wat verdient een Business Controller?

Een Business Controller verdient gemiddeld tussen de €3.890 en €5.265 bruto per maand in Nederland.

Het verschil tussen Financial Controller en Business Controller?

De Financial Controller houdt zich bezig met de financiën, de Business Controller neemt aan de hand van de financiën beslissingen voor verbeteringen en besparingen binnen het bedrijf. Financial Controllers zijn vaak bezig met het opstellen van financiële documenten.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit.png

Vragen? Laurens helpt je graag verder!