Finance Director vacatures

Finance Director vacatures komen niet per se aan de lopende band voor, maar daar staat tegenover dat de wereld ook niet uitpuilt met Finance Directors. Oftewel: als je op zoek bent naar Finance Director vacatures, dan is het handig om met Bluefin je netwerk te vergroten. Bij ons komen vacatures voor Finance Directors met enige regelmaat langs, dus kunnen we je op de hoogte stellen als ze binnenkomen. Wil je meer weten over de taken en de competenties die horen bij het vullen van een Finance Director vacature? Scrol dan eens verder op deze pagina? Wil je weten of er momenteel Finance Director vacatures uitstaan via Bluefin? Die vind je hieronder.

De taken die bij Finance Director vacatures horen

Als Finance Director heb je een flink scala aan taken te vervullen. De meeste taken zijn – niet geheel verrassend – gerelateerd aan Finance, maar het is zeker breder dan dat. Ook leiderschapstaken en relatiebeheer zijn belangrijke taken die onder een Finance Director vacature vallen. Hieronder hebben we een groot deel van de taken voor je op een rij gezet.

 • Financiële planning en strategie. De Finance Director speelt een leidende rol bij het ontwikkelen van financiële strategieën en plannen die de lange-termijndoelen van de organisatie ondersteunen. Ze werken samen met het managementteam om financiële doelstellingen en prioriteiten vast te stellen.
 • Budgettering en prognoses. Als Finance Director ben je verantwoordelijk voor het opstellen van budgetten en financiële prognoses om ervoor te zorgen dat de organisatie de financiële doelen kan bereiken en dat middelen effectief worden toegewezen.
 • Financiële rapportage. Je zorgt voor nauwkeurige en tijdige financiële rapportage die worden gebruikt om de financiële gezondheid van het bedrijf te beoordelen. Hierbij kun je denken aan financiële overzichten, zoals de winst- en verliesrekening, de balans en het kasstroomoverzicht.
 • Risicobeheer. Het identificeren van financiële risico's en het ontwikkelen strategieën om deze risico's te beheersen zul in vrijwel iedere taakomschrijving van een Finance Director vacature terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van valutarisico's, renterisico's en kredietrisico's.
 • Financiële analyses. Je gaat als Finance Director waarschijnlijk ook diepgaande financiële analyses uitvoeren om trends te identificeren, financiële prestaties te evalueren en aanbevelingen te doen voor verbetering.
 • Financiële strategische beslissingen. Onder meer met behulp van financiële analyses ga je het management adviseren en meebeslissen over financiële beslissingen, zoals investeringen, fusies en overnames, financieringsstrategieën en kostenbeheersing.
 • Compliance en regelgeving. Ze zorgen ervoor dat de organisatie voldoet aan financiële wet- en regelgeving, waaronder belastingwetten en boekhoudnormen.
 • Leiderschap en teambeheer. Ze leiden vaak een team van financiële professionals en zorgen voor de ontwikkeling en groei van hun medewerkers.
 • Externe relaties. Finance Directors onderhouden contacten met externe partijen, zoals investeerders, banken, externe accountants en financiële adviseurs.

Natuurlijk zijn er meer taken die je moet kunnen om een vacature Finance Director te kunnen vervullen, maar de hierboven genoemde taken zijn wel de belangrijkste. De precieze taken die je hebt hangen ook samen met de grootte van het bedrijf, de sector waarin je je bevindt en de grootte van de financiële afdeling. Past dit bij jouw profiel?

Kom eens een kop koffie drinken

Openstaande vacatures

Bekijk de vacatures

Competenties voor het vullen van Finance Director vacatures

Om een Finance Director vacature op een goede manier te vullen, heb je best een aantal vaardigheden en expertises. Hieronder hebben we de belangrijkste vaardigheden en competenties opgesomd die je kunnen helpen bij het vullen van zo’n vacature.

 • Financiële expertise. Deze is vanzelfsprekend, maar we willen hem toch vernoemen. Diepgaande kennis van financiën, boekhouding, financiële analyse, budgettering, en financiële rapportage én een goed begrip van complexe financiële instrumenten en markten vormen een eis voor iedere finance-vacature met deze senioriteit.
 • Strategisch denken. Strategisch denken is een must. Je moet in staat zijn om financiële strategieën te ontwikkelen die de lange-termijndoelstellingen van de organisatie ondersteunen en deze omzetten in concrete plannen en acties.
 • Leiderschap. Ook leiderschap is belangrijk. Je hebt vaak een team onder je en je moet dus leiding kunnen geven aan dit team. Dit omvat het ontwikkelen van medewerkers, het stellen van duidelijke doelen en het beheren van prestaties.
 • Communicatievaardigheden. Als Finance Director moet je complexe financiële concepten kunnen uitleggen aan niet-financiële belanghebbenden, zoals het bestuur, het management en investeerders. Goede mondelinge en schriftelijke communicatie is essentieel.
 • Compliance-kennis. Je moet op de hoogte zijn van financiële regelgeving en boekhoudnormen en ervoor zorgen dat de organisatie aan alle wettelijke vereisten voldoet.
 • Besluitvormingsvermogen. Als Finance Director moet je vaak belangrijke financiële beslissingen nemen die een grote impact hebben op de organisatie. Het vermogen om weloverwogen en strategische beslissingen te nemen is dus van groot belang.
 • Technologische bekwaamheid. Ook al hoef je er zelf niet altijd op detail in te duiken, je moet het wel kunnen indien nodig, dus vertrouwd zijn met financiële softwaretoepassingen en analysetools is belangrijk.
 • Integriteit en ethiek. Aangezien je te maken hebt met financiële gegevens en beslissingen die de financiële gezondheid van de organisatie beïnvloeden, is integriteit en ethisch gedrag van groot belang.
 • Stressbestendigheid. Hier als laatst genoemd, maar zeker niet het minst belangrijk. Om een vacature als Finance Director goed te kunnen vullen, is stressbestendigheid van groot belang. Een dergelijke baan kan veeleisend zijn, vooral tijdens financiële uitdagingen of een crisis. Het vermogen om onder druk te presteren is dan dus een waardevolle eigenschap.

Dit zijn niet alle eigenschappen van een Finance Director, maar herken jij jezelf in veel van deze aspecten? Neem dan eens contact op met Bluefin voor de mogelijkheden.

Neem contact op

Vergroot je kansen met Bluefin

Als Finance Professional is het verstandig om jouw netwerk zo groot mogelijk te houden, om zo de carrière uit te stippelen die bij jou past. Interim, op zzp-basis of in een vaste aanstelling, hoe jij ook aan de slag wil binnen Finance, met het netwerk van Bluefin – waar we in totaal al zo’n 35 jaar aan werken – vergroot jij je kansen op een baan of opdracht die bij je past. Het mooie is, je hoeft er verder niks voor te doen; alleen jezelf even aan te melden. Het allermooiste? Wij matchen mensen en hun karakter met vacatures en bedrijfsculturen. Oftewel: met Bluefin heb je Always a good catch. Nieuwsgierig naar wat wij voor je kunnen doen?

Vergroot je netwerk met Bluefin
laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!