Controller traineeship

Een controller traineeship is de ideale start van jouw carrière in finance. Terwijl je werkzaam bent in een bedrijf, ontwikkel je vaardigheden in financiële analyse, budgettering en strategisch denken. Onder leiding van ervaren mentoren verken je diverse sectoren en vertaal je cijfers naar impactvolle bedrijfsbeslissingen. Het controller traineeship biedt niet alleen een solide basis in financiële planning, maar opent ook deuren naar groeimogelijkheden binnen de sector. Als je enthousiast bent over financiën, strategisch denken en het vormgeven van organisatorisch succes, is een controller traineeship de sleutel tot een veelbelovende en lonende carrière in de wereld van finance. Klinkt dit als iets voor jou en ben je benieuwd naar de mogelijkheden?

De voordelen van een controller traineeship

Hieronder vind je een aantal van de voordelen van een controller traineeship.

 • Baangarantie
  Als controller hoef je eigenlijk nooit bang te zijn voor een baan. Al vrijwel sinds het ontstaan van de functie zijn er constant meer vacatures dan geschikte kandidaten.
 • Versnelde groei
  Een controller traineeship biedt een snelle leercurve, versnelt je professionele ontwikkeling en opent deuren naar leidinggevende posities in de financiële wereld.
 • Leren én verdienen
  Naast het feit dat je veel leert en snel groeit in jouw professionele ontwikkeling, ontvang je ook vanaf dag één een salaris. Het ene hoeft niet ten koste te gaan van het ander.
 • Strategisch denken
  Het programma leert je strategisch te denken, waarbij je financiële kennis vertaalt naar cruciale bedrijfsbeslissingen, waardoor je waardevol wordt voor elk bedrijf.
 • Diverse toepassingen
  Je ontwikkelt veelzijdige vaardigheden die niet alleen in de financiële sector waardevol zijn, maar ook toepasbaar zijn in uiteenlopende zakelijke contexten.
 • Impactvolle bijdrage
  Als controller draag je direct bij aan de financiële gezondheid en groei van organisaties, waardoor je werk een tastbare impact heeft op het succes van bedrijven.

Belangrijke competenties voor een controller traineeship

Hieronder vind je een aantal competenties die handig zijn om te hebben als je een traineeship tot controller wil starten.

 • Leergierige instelling
  Je gaat veel leren, zowel theoretisch, maar vooral ook in de praktijk. Een traineeship kan een echte kick-start van je carrière zijn, maar je moet nog wel genoeg open staan om te leren.
 • Analytisch denkvermogen
  Het vermogen om complexe financiële gegevens te analyseren, trends te identificeren en strategische inzichten te genereren is een belangrijke competentie.
 • Communicatieve vaardigheden
  Effectieve communicatie is cruciaal, zowel bij het uitleggen van financiële informatie aan niet-financiële belanghebbenden als bij samenwerking met diverse teams binnen een organisatie.
 • Strategisch inzicht
  Het vermogen om financiële gegevens te vertalen naar strategieën en bedrijfsdoelen, en het nemen van beslissingen die bijdragen aan de lange-termijngroei.
 • Nauwkeurigheid en oog voor detail
  Een hoge mate van nauwkeurigheid is essentieel bij het omgaan met financiële gegevens en rapportage om betrouwbare informatie te waarborgen.

Is een controller traineeship iets voor jou?

Heb je een sterke interesse in financiën en cijfers? Vind je het interessant hoe het werkt om financiële gegevens te vertalen naar bedrijfsbeslissingen? Beschik je over sterke analytische vaardigheden en vind je graven in complexe, financiële vraagstukken leuk? En wil jij met je werk impact maken in het bedrijf waar je werkt? Als jouw antwoord op meerdere van bovenstaande vragen ‘Ja’ was, dan is de kans aanwezig dat een controller traineeship iets voor jou is. Natuurlijk wil je meer weten over de ins en outs van zo’n traineeship. Kom alles te weten onder het genot van een bak koffie of thee tijdens een goed gesprek.

Controller vacatures

Business Controller

Finance 40 Breda
Werving & Selectie

De groep LACTALIS, wereldmarktleider in zuivelproducten (85.000 medewerkers in 95 landen, 265 fabrieken, € 28 miljard omzet), kent een voortdurende groei en speelt een hoofdrol in de voedingsi...

Business Controller

Finance 40 Ede
Werving & Selectie

Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een Business Controller in omgeving Ede. De klant is actief in het onderwijs. Wil jij impact maken op de voortgang van leerlingen, bekijk de vacature e...

Bekijk de vacatures

De fases van een controller traineeship

Om je een beeld te geven noemen we hieronder de verschillende fases waaruit een traineeship van en controller grofweg bestaat. Te beginnen bij de onboarding en eindigend bij een mogelijke vaste aanstelling als controller.

 1. Onboarding
  Je traineeship begint eigenlijk altijd met een onboardingproces. Hierin word je geïntroduceerd bij de organisatie en maak je kennis met de bedrijfscultuur, waarden en structuur. Daarnaast ontmoet je je collega’s.
 2. Theoretische training & praktijkervaring
  Als trainee heb je vaak nog veel te leren. Dat doe je sowieso in de praktijk, maar je kan tijdens jouw traineeship ook cursussen en workshops volgen om je kennis op het gebied van controlling en relevante financiële aspecten te vergroten. Verder kun je als trainee rotaties of stages doorlopen binnen verschillende afdelingen van de organisatie om praktijkervaring op te doen.
 3. Werkzaamheden als junior controller
  Na de opleidingsfase kun je met aan de slag met specifieke taken als junior controller. Je werkt dan onder begeleiding van een (of meerdere) ervaren controller(s) en krijgt de kans om je vaardigheden toe te passen in de praktijk en om (het liefst zo weinig mogelijk) fouten te maken en te leren.
 4. Begeleiding en evaluatie
  Je wordt als trainee regelmatig begeleid en geëvalueerd door de leidinggevenden en mentors. Je krijgt door middel van feedbacksessies terugkoppeling omtrent je prestaties. Je krijgt verbeterpunten waar je mee aan de slag kunt.
 5. Specialisatie of verdieping
  Afhankelijk van de duur van de traineeship en de structuur van het programma, kun je je als traineeship ook verder specialiseren in specifieke gebieden binnen controlling, zoals financiële planning, rapportage of interne controle.
 6. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid
  Naarmate je meer ervaring opdoet, krijg je meer verantwoordelijkheden en krijg je de kans om zelfstandig de rol als controller te gaan bestieren.
 7. Afsluitende evaluatie en mogelijke vaste aanstelling
  Na het voltooien van je traineeship worden de voortgang en prestaties van de trainee geëvalueerd. Bij succesvolle afronding is er een grote kans op een vaste aanstelling als controller. Iets waar beide partijen natuurlijk het meest content mee zouden zijn.

Let op: bovenstaande fases zijn voorbeelden van fases om je een beeld te geven van hoe een traineeship eruit kan zien. Hoe de traineeship er daadwerkelijk uitziet, hangt sterk samen met de begeleiders, het bedrijf en de exacte functie.

Versterk je netwerk met Bluefin

Ben jij op zoek naar een controller traineeship of wil je op een andere manier jouw carrière binnen finance meer glans geven? Of dat nu in een vaste aanstelling, als zzp’er of als interimmer is, met Bluefin vergroot je de kans op een spot die bij je past. Wij kijken niet alleen naar de match tussen competenties en vacature, maar ook naar de match tussen karakter en bedrijfscultuur. Daarmee heb je met Bluefin Always a good catch. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Wat doet een Assistent Controller?

Als Assistent Controller help je de Controller en het Management met de administratieve en controlerende werkzaamheden. Ook help je bij het uitzetten van de financiële koers van een organisatie. Hoewel de functie van Assistent Controller binnen de functiegroepen finance en zakelijke dienstverlening valt, komt deze natuurlijk in vrijwel alle branches voor.

Wat verdient een Assistent Controller?

Als fulltime Assistent Controller ga je gemiddeld tussen de €2.622 en €2.910 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat €35.850 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt.

Wat doet een Business Controller?

Een Business Controller (BC) voorziet de directie van de juiste financiële informatie en geeft adviezen op basis van die informatie. Je bereidt met diezelfde directie het strategische beleid voor en vertaalt dat beleid naar concretere zaken. Daarbij kun je denken aan het ontwerpen van organisatiestructuren, het invoeren van administratieve systemen en het ontwikkelen van bepaalde werkwijzen en procedures. Hierbij ligt de nadruk op het behalen van bedrijfsdoelen en het waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf voor de lange termijn.

Wat zijn de taken van een Business Controller?

Als Business Controller houd je je bezig met onder andere de volgende taken:

 • Je helpt met het bepalen van de strategie van het bedrijf.
 • Je vertaalt de strategie naar concrete controleerbare doelstellingen.
 • Je signaleert trends en doet aanbevelingen op basis van die trends.
 • Je analyseert de financiën en rapporteert afwijkingen ten opzichte van forecasts.
 • Je initieert verbeterprocessen op basis van financiële analyses.
 • Je onderhoudt uiteenlopende contacten met onder anderen het management, accountants en andere stakeholders.

Als Junior Business Controller houd je je over het algemeen iets minder bezig met strategiebepaling en sta je vaak onder supervisie van een andere Business Controller.

Wat verdient een Business Controller?

Een Business Controller verdient gemiddeld tussen de €3.890 en €5.265 bruto per maand in Nederland.

Het verschil tussen Financial Controller en Business Controller?

De Financial Controller houdt zich bezig met de financiën, de Business Controller neemt aan de hand van de financiën beslissingen voor verbeteringen en besparingen binnen het bedrijf. Financial Controllers zijn vaak bezig met het opstellen van financiële documenten.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!