CFO Vacatures

Het mag duidelijk zijn: de ene CFO vacature is de andere niet, dus de juiste oriëntatie voor het vinden van een vacature die bij je past is van groot belang. Ben jij een ambitieuze professional met een passie voor financieel management en strategische besluitvorming? Wil jij die stap maken vanuit jouw ruime ervaring binnen Finance en een CFO vacature gaan vervullen, of ben je al Finance Director en zoek je naar de volgende uitdagende stap in jouw carrière? Laat Bluefin je dan helpen in het oriënteren op het gebied van CFO vacatures. Wij helpen je met het vinden van de perfecte match voor jouw carrièreambities en om uiteindelijk écht een waardevolle impact te maken binnen een organisatie die bij je past.

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over CFO vacatures, welke competenties je nodig hebt als Financieel Directeur en welke taken je veelal terugziet binnen een vacature voor de CFO. Meteen solliciteren of meer te weten komen?

In het kort: wat doet een CFO?

Als CFO, oftewel Chief Financial Officer, of ook wel Financial Director, ben je verantwoordelijk voor de financiën, waardoor je een cruciale rol speelt in het succes van het bedrijf. Je zorgt voor strategische planning, financiële analyse en rapportage. Je werkt nauw samen met andere leidinggevenden om zakelijke doelstellingen te formuleren en te bereiken. CFO's spelen een cruciale rol bij het nemen van financiële beslissingen, zoals investeringen, fusies en overnames. Ze houden toezicht op financiële rapporten, naleving van wet- en regelgeving en belastingaangelegenheden. Kortom, een CFO is verantwoordelijk voor het waarborgen van de financiële gezondheid en groei van een organisatie.

Interim CFO vacatures

Interim CFO vacatures verschillen op een aantal manieren van ‘normale’ CFO vacatures. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het tijdelijke karakter van een interim Finance Director. Vaak wordt een interim CFO vacature ingezet tijdens een ziekteverlof, een sabbatical of een overbruggingsperiode tussen twee vaste aanstellingen. Een aantal specifieke capaciteiten kunnen je erbij helpen om een interim-functie als CFO goed te kunnen vervullen. Denk hierbij aan:

 • Snelle inzetbaarheid: als interim CFO moet je snel kunnen schakelen en direct vanaf het begin waarde kunnen toevoegen. Je moet gemakkelijk de verantwoordelijkheden en de leiding over kunnen nemen op de financiële afdeling. Kort door de bocht: er is geen tijd voor een lange inwerkperiode als interimmer.
 • Specifieke expertise: als interim CFO heb je er baat bij als je specifieke expertise hebt. Denk hierbij aan gebieden als herstructurering, fusies en overnames, financiële transformatie of crisismanagement.
 • Onafhankelijkheid en objectiviteit: je hebt een onafhankelijke positie binnen de organisatie, waardoor je in staat bent om objectieve beslissingen te nemen en kritische inzichten te bieden. Je kunt je niet laten leiden door interne politiek of persoonlijke, emotionele belangen.
 • Flexibiliteit: als interim Financieel Directeur kun je snel schakelen tussen verschillende bedrijfsculturen en situaties, en kun je je snel aanpassen aan de specifieke behoeften van de organisatie waardoor je wordt ingehuurd.
   

Het bijzondere aan een interim CFO vacature is dus het tijdelijke karakter. De snelle inzetbaarheid, de specifieke expertise, de onafhankelijkheid en objectiviteit, én flexibiliteit zijn competenties die je erbij kunnen helpen om succesvol te zijn in deze rol. Iets voor jou?

Bekijk hier onze Interim CFO vacatures

Openstaande vacatures

Bekijk de vacatures

CFO vacatures bij een familiebedrijf

Een vacature CFO bij een familiebedrijf vergt ook weer andere competenties dan bij een bedrijf waar de familie geen rol speelt. Als CFO bij een familiebedrijf is het goed om op een aantal aspecten te letten, denk hierbij aan:

 • Betrokkenheid van de familie
  Als CFO ben je nauw betrokken bij de familie die het bedrijf bezit en runt. Dit kan zowel voordelig als uitdagend zijn. Aan de ene kant kan het persoonlijke karakter van de relaties in een familiebedrijf een sterke ondersteuning en betrokkenheid bieden, maar aan de andere kant kunnen er ook emotionele factoren en onderlinge relaties zijn die de zakelijke besluitvorming kunnen beïnvloeden. Hierdoor kan het vaker voorkomen dat de keuze die financieel het beste is, niet het beste is voor het bedrijf.

 • Focus op lange termijn
  Familiebedrijven hebben vaak een sterke focus op de lange termijn, in plaats van zich alleen te richten op kwartaalresultaten. Als CFO is het dus belangrijk om te weten dat jouw focus veel meer mag liggen op de financiële stabiliteit op de lange termijn, dan op de winsten van het kwartaal.

 • Erfopvolging en continuïteit
  Dit punt ligt in lijn met het punt hierboven. In familiebedrijven speelt de vraag van opvolging vaak een grote rol. Als CFO kun je betrokken worden bij de planning en voorbereiding van de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie. Het waarborgen van een soepele overgang en het behoud van continuïteit in financieel management zijn belangrijke verantwoordelijkheden.

 • Unieke dynamiek
  Werken in een familiebedrijf kan een complexe dynamiek met zich meebrengen. Je kunt te maken krijgen met verschillende generaties, familiepolitiek en het balanceren van zakelijke en familiebelangen. Dit kan erg ingewikkeld zijn, dus het is belangrijk om hier goed mee om te kunnen gaan en te beschikken over de juiste communicatie- en conflictbeheersingsvaardigheden.

 • Bedrijfscultuur en waarden
  Familiebedrijven hebben vaak sterke bedrijfsculturen en kernwaarden die de organisatie beïnvloeden. Als CFO speel je een rol bij het handhaven en bevorderen van deze cultuur en waarden, en bij het integreren ervan in financiële beslissingen en processen.


Financieel Directeur zijn bij een familiebedrijf kan zowel een uitdagende als een bevredigende ervaring zijn, waarbij je de kans krijgt om nauw samen te werken met de familie en de groei en continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Het is belangrijk om in staat te zijn om zowel de zakelijke als de persoonlijke aspecten van het familiebedrijf effectief te beheren. Benieuwd of een CFO-functie bij een familiebedrijf iets voor jou is?

Bekijk hier onze Interim CFO vacatures

De karaktereigenschappen voor het vullen van een CFO vacature

Een goede Financieel Directeur beschikt over een combinatie van sterke karaktereigenschappen die hem of haar in staat stellen om effectief te functioneren in deze leiderschapsrol. We hebben een aantal van die belangrijke karaktereigenschappen van een goede CFO hier onder elkaar gezet:

 • Analytisch denkvermogen
  Als CFO moet je in staat zijn om complexe financiële gegevens te analyseren en te interpreteren. Een sterk analytisch vermogen stelt jou namelijk in staat om trends te identificeren, problemen op te lossen en strategische beslissingen te nemen.

 • Strategisch inzicht
  Als CFO dien je een brede kijk te hebben op de organisatie en de industrie waarin de organisatie actief is. Je moet in staat zijn om financiële strategieën te ontwikkelen die aansluiten bij de overkoepelende bedrijfsdoelen.

 • Besluitvaardig
  Als je een goede Finance Director wil zijn, moet je in staat zijn om weloverwogen beslissingen te nemen, zelfs onder druk en met beperkte informatie.

 • Communicatieve vaardigheden
  Als CFO heb je vele contacten op allerlei gebieden en niveaus. Je moet dus, zowel schriftelijk als mondeling, goed in staat zijn om effectief te communiceren.

 • Leiderschap
  Je hebt vaak de leiding over het financiële team en je speelt een belangrijke rol in de organisatie als geheel. Oftewel: jij moet in staat zijn om anderen te inspireren, te motiveren en te begeleiden, en effectief samen te werken met collega's op alle niveaus.

Wat goed is om te weten: de rol van een CFO loopt sterk uiteen, afhankelijk van de organisatie, industrie en de context waarin je actief bent. Bovenstaande punten geven een idee van wat goed is om als CFO onder de knie te hebben, maar het zijn geen harde eisen. Wil je meer weten over de mogelijkheden om met jouw capaciteiten een CFO vacature te vervullen?

Neem dan contact met ons op

Taken van een CFO of Financieel Directeur

Taken van een CFO kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de specifieke industrie, maar over het algemeen omvatten ze:

 • Financieel management: je bent eindverantwoordelijk voor het beheren van de financiële activiteiten van de organisatie, inclusief budgettering, forecasting, rapportage en analyse van financiële gegevens.
 • Strategische planning: je draagt bij aan de ontwikkeling en implementatie van de financiële strategie zakelijke doelstellingen te bereiken en groei te stimuleren.
 • Risicobeheer: je identificeert, evalueert en beheert de financiële risico's die de organisatie kunnen beïnvloeden. Denk aan marktrisico's, kredietrisico's en operationele risico's.
 • Financiële rapportage: je zorgt voor tijdige en nauwkeurige financiële rapportage aan interne belanghebbenden, zoals het management en de raad van bestuur.
 • Kapitaalbeheer: je beheert de kapitaalstructuur van de organisatie, inclusief het aantrekken van financiering, het beheer van werkkapitaal en het nemen van investeringsbeslissingen.
 • Compliance en regelgeving: je zorgt voor de naleving van financiële wet- en regelgeving, en het handhaven van ethische normen binnen de organisatie.
 • Stakeholdermanagement: je onderhoudt relaties met belangrijke stakeholders, zoals investeerders, banken, externe auditors en regelgevende instanties.
 • Teammanagement: je geeft leiding aan het financiële team, inclusief het toezicht houden op werving, training en evaluatie van medewerkers.

Net als bij de competenties, is het ook hier belangrijk om op te merken dat de taken van een CFO niet overal hetzelfde zijn. Het varieert, afhankelijk van de (omvang van de) organisatie, de sector en de context waarin je fungeert.

Met Bluefin vind je de CFO vacature die bij je past

We hebben het al vaker gezegd: de ene CFO vacature is de andere niet. Bedrijven lopen sterk uiteen in hun manier van werken, hun omvang, de industrie waarin ze actief zijn en de cultuur. Of jij past binnen het bedrijf (en vice versa) is net zo belangrijk als het feit of de competenties die je hebt passen bij de vacature die vervult moet worden. Bij Bluefin weten we dat, én hebben we een erg groot netwerk waaruit CFO vacatures regelmatig voorbij komen. Mede daardoor creëren we bij Bluefin: Always a good catch. Meer weten?

Stel je vraag aan een van onze Business Consultants!
laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!