Business Controller vacature

Op zoek naar een Business Controller vacature? Of wil je meer te weten komen over de functie van een Business Controller? Dan ben je hier goed. Op deze pagina vind je alle informatie omtrent Business Controller functies, zoals Business Controller vacatures, wat een Business Controller precies doet, wat je kunt verwachten qua salaris, maar ook wat het verschil is tussen een Junior en Senior en de verschillende soorten aanstellingen waarop je als Business Controller aan de slag kunt bij bedrijven. Of je nu al een Business Control specialist bent of gewoon geïnteresseerd bent in het beroep, op deze pagina kom je alles te weten over Business Control.

Benieuwd naar onze huidige Business Controller vacatures?

Wat is een Business Controller?

Een Business Controller is een financieel specialist die verantwoordelijk is voor het beheersen van de financiële processen en het optimaliseren van de financiële prestaties van een organisatie. Als Business Controller beschik je over een analytische geest, cijfermatig inzicht en een goed begrip van bedrijfsprocessen. Ook is het belangrijk je communicatief vaardig bent en goed kan samenwerken met andere afdelingen binnen de organisatie. Kortom, een Business Controller is een cruciale functie binnen een organisatie.

Wat doet een Business Controller?

Een Business Controller houdt zich bezig met het monitoren en beheersen van de financiële processen binnen een organisatie. Dit betekent dat een Business Controller verantwoordelijk is voor het opstellen van begrotingen, prognoses en financiële analyses. Daarnaast zorgt de Business Controller voor het rapporteren van financiële resultaten en het adviseren van het management op basis van deze resultaten.

Concreet houdt dit in dat een Business Controller verschillende taken en werkzaamheden heeft. Zo stelt hij of zij onder meer budgetten op en bewaakt deze gedurende het jaar. Ook adviseert de Business Controller het management over financiële beslissingen en de gevolgen daarvan voor de organisatie. Verder zorgt de Business Controller voor het identificeren en analyseren van financiële risico's en het implementeren van risicobeheersingsmaatregelen.

Daarnaast is een Business Controller vaak betrokken bij het opstellen van managementrapportages en het ontwikkelen van beleid op het gebied van financiën en controlling. Ook kan de Business Controller verantwoordelijk zijn voor het beheer en de optimalisatie van financiële systemen en processen binnen de organisatie.

Oftewel, een Business Controller heeft een breed takenpakket en is van grote waarde voor een organisatie op het gebied van financiële beheersing en advisering.

Op zoek naar een uitdaging als Business Controller?

Wat is een gemiddeld Business Controller salaris?

Het salaris van een Business Controller kan sterk variëren. Vooral de sector waarin je als Business Controller actief bent, je ervaringsniveau en de grootte en de locatie van het bedrijf spelen een rol. Over het algemeen ligt het salaris van een Junior Business Controller tussen de €2.500 en €4.000 bruto per maand, terwijl het salaris van een Senior Business Controller tussen de €4.500 en €8.000 ligt. Het gemiddelde salaris van een Business Controller ligt dus zo rond de €4.800 bruto per maand.

Daarnaast kan het salaris van een Business Controller ook afhangen van het type dienstverband. Zo kunnen interim Business Controllers, die werken op tijdelijke projecten, een hoger uurtarief vragen dan vaste werknemers. Gemiddeld ligt het uurtarief van een interim Business Controller tussen de €70,- en €140,- per uur.

Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat deze salarisindicaties slechts richtlijnen zijn en dat de werkelijke salarissen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Wat jij uiteindelijk gaat verdienen is natuurlijk ook afhankelijk van jouw opleiding, ervaring en der onderhandelingen met de opdracht- of werkgever. Meer weten over hoeveel jij kan gaan verdienen? 

Stuur ons een berichtje met je vraag

Een Junior Business Controller

Een Junior Business Controller is iemand die aan het begin van zijn of haar carrière staat als Business Controller. Het is een functie waarin je de kans krijgt om ervaring op te doen en te groeien in de rol van Business Controller. Als Junior Business Controller werk je samen met meer ervaren collega's en ben je verantwoordelijk voor het ondersteunen bij het opstellen van rapportages en analyses, het monitoren van de financiële prestaties van de organisatie en het ondersteunen bij het maken van financiële plannen en prognoses.

Een Junior Business Controller heeft meestal een afgeronde opleiding op het gebied van Bedrijfskunde, Finance of Accounting en beschikt over analytische vaardigheden en affiniteit met cijfers. Het salaris van een Junior Business Controller ligt doorgaans tussen rond de €3.000 en biedt vaak de kans om te groeien in de functie en door te groeien naar een Senior Business Controller rol. Er komen regelmatig vacatures voorbij voor Junior Business Controllers bij Bluefin. Ben jij op zoek naar een goede start van je carriére?

Onze Junior Finance vacatures

Een Senior Business Controller

Een Senior Business Controller is een ervaren professional in het financiële veld met een focus op strategie en bedrijfsvoering. Als Senior Business Controller ben je verantwoordelijk voor het identificeren van financiële kansen en risico's binnen de organisatie en het adviseren van het management op basis van jouw bevindingen. Je houdt toezicht op de financiële prestaties van de organisatie en je werkt nauw samen met andere afdelingen om ervoor te zorgen dat bedrijfsdoelstellingen worden bereikt.

Voor de positie van Senior Business Controller worden meestal kandidaten gezocht met minimaal 5 jaar werkervaring in een soortgelijke functie en een afgeronde opleiding op WO-niveau, bijvoorbeeld in de richting van Finance, of Bedrijfskunde. Kennis van IFRS en ervaring met consolidaties en rapportagesystemen zijn vaak ook vereist. Senior Business Controller vacatures worden vaak aangeboden door grote organisaties met complexe financiële structuren en een sterke focus op bedrijfsstrategie. Het salaris van een Senior Business Controller is sterk afhankelijk van een aantal factoren, maar komt gemiddeld uit op zo’n €6.000 bruto per maand. Er komen regelmatig vacatures voorbij voor Senior Business Controllers bij Bluefin.

Op zoek naar een baan die bij jouw ervaring past?

Business Controller vacatures

Business Controller

Finance 40 Zierikzee
Werving & Selectie

Voor een van onze relaties in het Zeeuwse Zierikzee zijn wij op zoek naar een gedreven en ambitieuze Business Controller. In deze rol ben je samen met het team van 3 Business Controllers verantwoor...

(Junior) Business Controller

Finance 40 Bergen op Zoom
Werving & Selectie

Voor Meijer Potato, gevestigd in Rilland, is Bluefin op zoek naar een (Junior) Buisiness Controller. Heb jij die kritisch analytiscje blik en wil je meebouwen aan de verdere groei van deze organisa...

Bekijk de vacatures

Op zoek naar een Business Controller opleiding?

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een Business Controller, dan is het handig om te weten welke opleidingen en trainingen er beschikbaar zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kennis en vaardigheden op het gebied van business control te verbeteren. Een bekende opleiding is de post-hbo-opleiding Business Control. Deze opleiding richt zich op het ontwikkelen van de benodigde kennis en vaardigheden voor een Business Controller.

Een traineeship is ook een goede manier om als Business Controller aan de slag te gaan. Dit biedt de mogelijkheid om direct in de praktijk te leren en ervaring op te doen. Tijdens het traineeship word je begeleid door ervaren professionals en krijg je de kans om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Wil jij je op deze manier verder ontwikkelen? Dan is het tijd dat je kennismaakt met de Bluefin Academy. Hierin is niet alleen ruimte voor het vak Finance, maar werk je ook aan je persoonlijke groei en word je begeleid in het vinden van de juiste weg binnen jouw carrière.

Een opleiding die leuk, leerzaam én persoonlijk is?

Check hier alles over de Bluefin Academy

Op zoek naar een interim Business Controller?

Als organisatie kan het soms voorkomen dat er behoefte is aan tijdelijke versterking op het gebied van Business Control. Een interim Business Controller kan dan uitkomst bieden. Een tijdelijke professional die op project- of interim basis wordt ingezet om een specifiek probleem op te lossen, een nieuw systeem te implementeren of om bijvoorbeeld een reorganisatie te begeleiden.

Een interim Business Controller heeft over het algemeen veel ervaring en kan direct aan de slag met de werkzaamheden. Hij of zij is snel inzetbaar, waardoor de organisatie niet hoeft te wachten op een langdurig wervingsproces. Daarnaast brengt een interim Business Controller nieuwe kennis en inzichten mee vanuit eerdere projecten en opdrachten, wat de organisatie verder kan helpen in haar ontwikkeling.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de ervaring en expertise van de interim Business Controller voordat hij of zij wordt ingezet. Het is immers van belang dat de interim professional past binnen de organisatie en snel kan schakelen op het gewenste niveau. Zoek daarom naar een interim Business Controller die voldoet aan de gewenste eisen en ervaring heeft binnen uw branche en vakgebied. Ben jij op zoek naar een interim Business Controller? Dan ben je bij Bluefin aan het juiste adres.

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken

Een zpp Business Controller

Als zzp'er ben je eigen baas en werk je op freelance basis voor verschillende opdrachtgevers. Dit geldt ook voor een zzp Business Controller. Als zelfstandige professional voer je opdrachten uit voor bedrijven en organisaties die jouw financiële expertise nodig hebben.

Een groot voordeel van werken als zzp Business Controller is de vrijheid om zelf te bepalen welke opdrachten je aanneemt en hoeveel uur je werkt. Daarnaast kun je als zzp'er meer verdienen dan in loondienst, omdat je tarieven kunt hanteren die passen bij jouw ervaring en expertise. Het nadeel is wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van opdrachten en het regelen van je eigen financiële zaken, zoals verzekeringen en belastingen.

Omdat je op freelance basis werkt, moet je niet alleen financiële expertise hebben, maar ook ondernemerschap en communicatieve vaardigheden. Je moet immers zelf opdrachten binnenhalen en jezelf presenteren bij potentiële opdrachtgevers. Bij dit laatste kunnen wij je bij Bluefin erg goed helpen, aangezien veel van onze klanten ook zzp-opdrachten bij ons uitzetten.

Neem contact met ons op voor meer informatie

Een parttime Business Controller

Een parttime Business Controller is dezelfde Finance professional die de financiële processen van een bedrijf beheert en controleert, maar dan op deeltijdbasis. Vaak werken parttime Business Controllers tussen de 16 en 32 uur per week en zijn ze in staat om de financiële gezondheid van een bedrijf te waarborgen zonder voltijds aanwezig te zijn.

Parttime werken wordt steeds populairder, niet alleen bij ouders die werk en gezin willen combineren, maar ook bij mensen die meer balans in hun leven willen. Parttime werken als Business Controller kan dan een goede optie zijn. Het betekent dat je een goede work-life balance kunt hebben en toch een uitdagende baan kunt hebben.

Als parttime Business Controller zijn je taken en verantwoordelijkheden vergelijkbaar met die van een fulltime Business Controller. Je zult financiële rapporten en prognoses opstellen, budgetten beheren, financiële risico's identificeren en financiële audits uitvoeren. Je werkt nauw samen met andere afdelingen binnen het bedrijf en zorgt ervoor dat financiële processen soepel verlopen.

Er zijn veel bedrijven die op zoek zijn naar parttime Business Controllers. Het kan een goede optie zijn voor diegenen die op zoek zijn naar flexibiliteit in hun werk, zonder de uitdagingen van een voltijdse functie te verliezen.

Interesse? Bel of mail ons

Veelgestelde vragen

Wat doet een Business Controller?

Een Business Controller (BC) voorziet de directie van de juiste financiële informatie en geeft adviezen op basis van die informatie. Je bereidt met diezelfde directie het strategische beleid voor en vertaalt dat beleid naar concretere zaken. Daarbij kun je denken aan het ontwerpen van organisatiestructuren, het invoeren van administratieve systemen en het ontwikkelen van bepaalde werkwijzen en procedures. Hierbij ligt de nadruk op het behalen van bedrijfsdoelen en het waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf voor de lange termijn.

Wat zijn de taken van een Business Controller?

Als Business Controller houd je je bezig met onder andere de volgende taken:

  • Je helpt met het bepalen van de strategie van het bedrijf.
  • Je vertaalt de strategie naar concrete controleerbare doelstellingen.
  • Je signaleert trends en doet aanbevelingen op basis van die trends.
  • Je analyseert de financiën en rapporteert afwijkingen ten opzichte van forecasts.
  • Je initieert verbeterprocessen op basis van financiële analyses.
  • Je onderhoudt uiteenlopende contacten met onder anderen het management, accountants en andere stakeholders.

Als Junior Business Controller houd je je over het algemeen iets minder bezig met strategiebepaling en sta je vaak onder supervisie van een andere Business Controller.

Wat verdient een Business Controller?

Een Business Controller verdient gemiddeld tussen de €3.890 en €5.265 bruto per maand in Nederland.

Het verschil tussen Financial Controller en Business Controller?

De Financial Controller houdt zich bezig met de financiën, de Business Controller neemt aan de hand van de financiën beslissingen voor verbeteringen en besparingen binnen het bedrijf. Financial Controllers zijn vaak bezig met het opstellen van financiële documenten.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!