Business Controller Salaris

Een Business Controller vervult een belangrijke functie binnen een bedrijf. Het is dus logisch dat het salaris van een Business Controller navenant is. Taken van een Business Controller zijn onder anderen toezicht houden over de financiële administratie, leiding geven over de financiële afdeling en het management voorzien van de juiste financiële informatie en daarop gebaseerde adviezen. Het is een baan met veel verantwoordelijkheid en daar hoort een goed salaris bij. Hieronder vind je alle ins en outs over het Business Controller salaris.

Wat verdient een Business Controller?

De vraag ‘wat verdient een Business Controller?’ is niet eenduidig te beantwoorden, aangezien er verschillende factoren invloed hebben op het salaris van een Business Controller. De mate van ervaring, de opleiding en natuurlijk uiteindelijk ook het bedrijf waar je als Business Controller je salaris krijgt, spelen een belangrijke rol. Wel kunnen we een inschatting maken van het minimale, maximale en gemiddelde salaris van een Business Controller.

Het minimale, maximale en gemiddelde salaris Business Controller

Het minimum salaris van een Business Controller ligt rond de €40.000 op jaarbasis. Het gemiddelde salaris ligt rond de €75.000. Een topsalaris voor een ervaren Business Controller met een manager functie ligt op zo’n €110.000 per jaar. Hieronder vind je de salarissen op basis van verschillende mate van ervaring:

 • Assistent business Controller salaris (geen ervaring)
  • Het salaris voor een Junior of Assistant Business Controller ligt ongeveer tussen de €40.000 en de €50.000 per jaar. Waar het uiteindelijke salaris ligt is afhankelijk van je opleiding, hoe jij je presenteert (of ‘verkoopt’) aan het bedrijf en wat het bedrijf over heeft voor de positie.

 • Medior Business Controller salaris (2 tot 5 jaar ervaring)
  • Het salaris van een Medior Controller ligt tussen €50.000 en €70.000 op jaarbasis.
 • Senior Business Controller Salaris (5+ jaar ervaring)
  • Als Senior Business Controller kun je rekenen op een bruto jaarsalaris van tussen de €70.000 en €100.000.
 • Manager Business Control salaris
  • Als je de senior functie overstijgt door als Manager Business Control aan de slag te gaan, kan daar een salaris tegenover staan van tussen de €90.000 en €110.000. Met die €110.000 op jaarbasis heb je het salarisplafond van een Business Controller wel zo’n beetje bereikt.

De toekomst van het salaris van een Business Controller

Kijkend naar de toekomst kun je als Business Controller positief gezind zijn. Het salaris hangt natuurlijk sterk samen met het vraag en aanbod op de markt en de vraag naar goede Business Controllers is al een tijdje groter dan het aanbod. Het lijkt erop dat de trend van deze krapte op de markt zich voort zal zetten, waardoor de verwachting is dat het gemiddelde salaris eerder zal stijgen dan zal afnemen.

Verder is de toenemende interesse in mensen met data kennis een interessante ontwikkeling binnen het veld van Business Control. Big data wordt steeds belangrijker en dat beginnen steeds meer bedrijven te zien. Het verlengde daarvan: Business Intelligence.

Openstaande vacatures

Financial Controller

Finance 40 Rotterdam
Werving & Selectie

Onze klant is een internationaal productiebedrijf in de voedselindustrie, gespecialiseerd in de verwerking van granen en peulvruchten. Met meer dan 55 jaar ervaring biedt dit bedrijf hoogwaardige i...

Financial Controller

Finance 40 Papendrecht
Werving & Selectie

Als Project Controller bij één van onze klanten ben je een cruciale schakel in ons financiële team. Je krijgt de kans om je te ontwikkelen in een dynamische omgeving en bij te dragen aan de financi...

Bekijk de vacatures

Aan de slag als Business Controller?

Of je nu ad interim, als zzp’er of in een vaste aanstelling aan de slag wil als Business Controller. En of dat nu in een Junior, Medior of Senior functie is, bij Bluefin helpen we je verder. Met ons grote netwerk aan bedrijven die veelvuldig op zoek zijn naar goed financieel personeel, zien we alles voorbij komen. En daar staat natuurlijk ook een goed salaris tegenover.

Heb jij interesse in vacatures voor controller functies? Neem dan eens contact met ons op en kom erachter of we een good catch voor je kunnen vinden.

Veelgestelde vragen

Wat doet een Business Controller?

Een Business Controller (BC) voorziet de directie van de juiste financiële informatie en geeft adviezen op basis van die informatie. Je bereidt met diezelfde directie het strategische beleid voor en vertaalt dat beleid naar concretere zaken. Daarbij kun je denken aan het ontwerpen van organisatiestructuren, het invoeren van administratieve systemen en het ontwikkelen van bepaalde werkwijzen en procedures. Hierbij ligt de nadruk op het behalen van bedrijfsdoelen en het waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf voor de lange termijn.

Wat zijn de taken van een Business Controller?

Als Business Controller houd je je bezig met onder andere de volgende taken:

 • Je helpt met het bepalen van de strategie van het bedrijf.
 • Je vertaalt de strategie naar concrete controleerbare doelstellingen.
 • Je signaleert trends en doet aanbevelingen op basis van die trends.
 • Je analyseert de financiën en rapporteert afwijkingen ten opzichte van forecasts.
 • Je initieert verbeterprocessen op basis van financiële analyses.
 • Je onderhoudt uiteenlopende contacten met onder anderen het management, accountants en andere stakeholders.

Als Junior Business Controller houd je je over het algemeen iets minder bezig met strategiebepaling en sta je vaak onder supervisie van een andere Business Controller.

Wat verdient een Business Controller?

Een Business Controller verdient gemiddeld tussen de €3.890 en €5.265 bruto per maand in Nederland.

Het verschil tussen Financial Controller en Business Controller?

De Financial Controller houdt zich bezig met de financiën, de Business Controller neemt aan de hand van de financiën beslissingen voor verbeteringen en besparingen binnen het bedrijf. Financial Controllers zijn vaak bezig met het opstellen van financiële documenten.

laurenswautersbusinessconsultantbluefinuit

Vragen? Laurens helpt je graag verder!